Το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων

Γράφει η Σοφία Φωλιάδη, δασκάλα της Α’ Δημοτικού:

Τα Χριστούγεννα αποτελούν για όλους μας την ομορφότερη γιορτή ολόκληρου του χρόνου, την οποία και προσμένουμε πάντοτε με μεγάλη χαρά. Η εικόνα του στολισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου, η ιδιαίτερη διακόσμηση, ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα του, τα εορταστικά εδέσματα που συνοδεύουν οικογενειακές στιγμές συντελούν στο να περιμένουμε αυτές τις μοναδικές ημέρες, με ιδιαίτερη ανυπομονησία.

Αυτή η περίοδος του έτους, έχει αναμφίβολα ξεχωριστή σημασία για όλους, αλλά πολύ περισσότερο για τα μικρά παιδιά. Κρύβει μια μαγεία με πολλά φανερά, αλλά και κρυφά νοήματα, στα οποία οι ενήλικες δε δίνουν σημασία, ενώ τα παιδιά στέκονται πολύ περισσότερο. H γιορτή αυτή λοιπόν αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά και να τους μεταφέρουμε ορισμένες πολύ σημαντικές, για τη μετέπειτα ζωή τους, αξίες.

Μία από τις πιο βαθιές έννοιες των Χριστουγέννων, είναι εκείνη της προσφοράς.  Οι πυρετώδεις ρυθμοί της καθημερινότητας, μας κάνουν να ξεχνάμε τη σημασία της φροντίδας και της παροχής υλικών και συναισθηματικών αγαθών προς τον συνάνθρωπό μας. Μέσα από την προσφορά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και αυτό αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο «μάθημα» για τα παιδιά. Μπορούμε να τους παρουσιάσουμε την έννοια της φιλανθρωπίας μέσω της προσφοράς σε λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας. Λίγα χρήματα, ρούχα ή ακόμα παιχνίδια που εμείς δεν τα χρειαζόμαστε πια, μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα σε κάποιον άλλον και να του δώσουν μεγάλη χαρά. Σ’ αυτό το σημείο, μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το συναίσθημα του «δίνω χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα».

Ένας από τους βασικότερους ίσως λόγους που τα παιδιά ανυπομονούν για τα Χριστούγεννα, είναι τα δώρα που θα λάβουν από γονείς, συγγενείς και από τον Άγιο Βασίλη φυσικά. Συνήθως, βέβαια, συνδυάζουν το δώρο ως αντάλλαγμα για μία καλή τους πράξη. Οι καλοί βαθμοί στο σχολείο, μία καλή συμπεριφορά σηματοδοτεί μία νέα αγορά δώρου από τους γονείς. Είναι μία καλή αφορμή να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι ένα δώρο δεν έχει ανταλλακτική αξία, αλλά συμβολίζει την αγάπη και την έγνοια του ενός για τον άλλον.

Συνεχίζοντας, τα Χριστούγεννα προσφέρονται για να δείξουμε στα παιδιά πόσο μεγάλη σημασία έχει η ενότητα της οικογένειας. Την περίοδο των γιορτών όλοι, λίγο-πολύ, παραμερίζουμε τις υποχρεώσεις μας για να περάσουμε όμορφες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους. Συχνά οι δυσκολίες της καθημερινότητας δε μας αφήνουν να χαρούμε την οικογένειά μας κι αυτό μεταφέρεται στα παιδιά.

Τέλος, Χριστούγεννα χωρίς Άγιο Βασίλη φυσικά και δεν υφίστανται για τα μικρά παιδιά. Ο καλός και αγαθός γέροντας Άγιος που γνωρίζει ποιο παιδί ήταν «καλό» και ποιο παιδί ήταν «κακό» και αναλόγως του αφήνει ή όχι δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ποιο είναι όμως το νόημα της ύπαρξής του; Στον δυτικό κόσμο η φιγούρα του Αγίου είναι βασισμένη στη ζωή του Αγίου Νικολάου, που δώρισε στους φτωχούς την κληρονομιά του, ενώ στη χώρα μας βασίζεται στον Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία, ο οποίος είχε αφήσει πίσω του μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.   Αυτό λοιπόν που θέλει να ξέρει ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ποιο παιδί ήταν «καλό» ή «κακό», γιατί φυσικά και δεν υπάρχουν «κακά» παιδιά,  αλλά αν η συμπεριφορά του ήταν καλή ή κακή, έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να βελτιωθεί προς το καλύτερο και να μην κάνει τα ίδια λάθη.

Η γιορτή των Χριστουγέννων, θα πρέπει να είναι για όλους μας κάτι πολύ περισσότερο από το στόλισμα του δέντρου, από ένα πλούσιο δείπνο ή από την ανταλλαγή δώρων. Θα πρέπει να έχει πολύ βαθύτερο νόημα, το οποίο πρέπει να το αναζητήσουμε μέσα μας. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τους γονείς, τους  δασκάλους και γενικότερα τους συγγενείς να διδάξουν στα παιδιά το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων που συνδέεται άρρηκτα με τις έννοιες της αγάπης, της οικογένειας, της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και της ενότητας.

Καλές γιορτές!!!

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture