Το σύμπαν στα χέρια μας

Μαθητές, γονείς, φίλοι και πολίτες της Κορίνθου μας τίμησαν την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου με την παρουσία τους στην επιστημονική εκδήλωση του Homo educandus – Αγωγή με καλεσμένο τον Δρ. Στράτο Θεοδοσίου, Αναπληρωτή Kαθηγητή Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Αστρονομίας και Φυσικών Επιστημών (Tομέας Aστροφυσικής – Aστρονομίας – Mηχανικής) του Tμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Aθηνών και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με θέμα «Οι φασματικές γραμμές φέρνουν το μήνυμα της Αστροφυσικής».

1

2

Την επόμενη ημέρα,ο κύριος Στράτος Θεοδοσίου επισκέφθηκε το σχολείο μας, με σκοπό να μιλήσει στα παιδιά για την εξέλιξη των άστρων, την πορεία, την ολοκλήρωση του βίου τους. Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησε ουσιαστικός διάλογος με τους μαθητές, καθώς με μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση στα όσα ειπώθηκαν, διατυπώθηκαν διάφορες ερωτήσεις όπως:

Για ν’ ανάβουν τ’ αστέρια σημαίνει πως κάποιος τα έχει ανάγκη;

Σημαίνει πως κάποιος επιθυμεί να υπάρχουν;

Σημαίνει πως με κάποιο τρόπο μας ωφελούν;

Ακολουθεί ο εναρκτήριος λόγος της Ιωάννας-Μαρίας Αναργύρου καθηγήτριας Φυσικής του Hea:

«Το Homo educandus – Αγωγή, με μεγάλη χαρά και τιμή παρουσιάζει στο κοινό της Κορίνθου τον διακεκριμένο Καθηγητή Πανεπιστημίου, Αστροφυσικό και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, κύριο Στράτο Θεοδοσίου!

Η δική μου, προσωπική χαρά και συγκίνηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς είχα την ευτυχία να παρακολουθήσω ιδίοις όμμασι τον κύριο Θεοδοσίου να αγορεύει στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, δάσκαλος σημαντικός στα φοιτητικά μου χρόνια.

Επιστήμονας με εντυπωσιακό βιογραφικό. Μαθηματικός, με διδακτορικό στην Αστροφυσική, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, ο κύριος Θεοδοσίου είναι συγγραφέας πολλών εκατοντάδων επιστημονικών άρθρων, δημοσιευμένων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και δεκάδων βιβλίων σε θέματα Αστροφυσικής και Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θετικών Επιστημών.

Έχει συμμετάσχει επίσης, ως υπεύθυνος καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης σε δεκάδες διεθνή και εγχώρια σημαντικά ερευνητικά προγράμματα. Σε πολλές εκατοντάδες ανέρχονται οι συμμετοχές του σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, καθώς και οι διαλέξεις του σε Πανεπιστήμια τόσο του εξωτερικού, όσο και της χώρας μας. Πολυβραβευμένο δε το έργο του, από εγχώριους και διεθνείς αναγνωρισμένους φορείς. Πλούσια είναι η δράση του και στα «κοινά» των επιστημονικών συλλόγων.

Μέλος του Ι.ΣΤ.Α.ΜΕ. (Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών), ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας, και μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσης (International Astronomical Union), ο κύριος Θεοδοσίου διατελεί από το 2011 έως και σήμερα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Καταλήγοντας, το μεγαλύτερο επίτευγμα του κυρίου Θεοδοσίου είναι, κατά γενική ομολογία, ότι κατορθώνει, μέσα από τα βιβλία του και από τις ιδιαίτερα επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές του «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ» και «ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» να παρουσιάζει στο ευρύ κοινό με έναν τρόπο απλό, κατανοητό, γοητευτικό παράλληλα όμως καθόλα επιστημονικό όλες τις νέες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν τα μυστικά του Σύμπαντος, έννοιες δυσνόητες που περιπλέκουν τα Μαθηματικά, την Κβαντομηχανική, τη Φυσική, τη Γεωμετρία, τη Θεολογία και τη Φιλοσοφία ακόμη και οι οποίες «τρομάζουν» ίσως και εμάς τους «μυημένους» επιστήμονες…

Κύριες, κύριοι, αγαπημένοι μας μαθητές, ο λόγος στον καθηγητή κύριο Θεοδοσίου!»

image

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη από μέρους μας, να μην ευχαριστήσουμε την κυρία Κέλλυ Μοίρα καθηγήτρια Εικαστικών του Hea, για τη δημιουργία ενός μοναδικού πλανητικού συστήματος, με σκοπό την επάξια πλαισίωση της ομιλίας του κυρίου Θεοδοσίου.

Σταματία Ριζογιάννη, εκπαιδευτικός.

4

Κοινοποίηση:

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture