Ανακύκλωση μασκών για χρήση σε δρόμους

Ερευνητές έδειξαν πως μάσκες προσώπου μίας χρήσης μπορούν να ανακυκλωθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή δρόμων, σε μια λύση «κυκλικής οικονομίας» στο ζήτημα των αποβλήτων της πανδημίας Covid-19.

Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι το υλικό ανακυκλωμένων μασκών για την κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων μήκους ενός χιλιομέτρου αντιστοιχεί σε περίπου τρία εκατομμύρια μάσκες- κάτι που σημαίνει πως 93 τόνοι αποβλήτων δεν θα χρειαζόταν να καταλήξουν σε χωματερή.

Το νέο αυτό υλικό κατασκευής δρόμων που αναπτύχθηκε από ερευνητές του RMIT University είναι ένα μείγμα από μάσκες προσώπου μίας χρήσης και κατεργασμένα μπάζα από κτίρια- και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αυστραλιανού πανεπιστημίου, πληρεί τις προϋποθέσεις ασφαλείας.

Οι αναλύσεις έδειξαν πως οι μάσκες προσώπου βοηθούν στην ενίσχυση της ακαμψίας και της δύναμης του τελικού προϊόντος, που έχει σχεδιαστεί για χρήση ως στρώματα- βάσεις δρόμων και πεζοδρομίων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment και είναι η πρώτη που διερευνά πιθανές εφαρμογές πολιτικής μηχανικής για τις χειρουργικές μάσκες προσώπου μίας χρήσης.

Η χρήση εξοπλισμού τέτοιου είδους έχει εκτοξευτεί παγκοσμίως κατά την πανδημία: Θεωρείται πως καθημερινά στον κόσμο χρησιμοποιούνται 6,8 δισ. αναλώσιμες μάσκες προσώπου.

To RCA (recycled contrete aggregate) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τα τρία στρώματα- βάσεις των δρόμων, ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η χρήση κομματιασμένων μασκών προσώπου σε αυτό το βελτιώνει, ενώ παράλληλα βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων της απόρριψης προστατευτικού εξοπλισμού και οικοδομικών αποβλήτων. Η έρευνα διαπίστωσε πως το βέλτιστο μείγμα έχει 1% μάσκες και 99% RCA, παρέχοντας καλό επίπεδο δύναμης/ αντοχής και διατηρώντας καλή συνοχή μεταξύ των δύο υλικών.

Κοινοποίηση:

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture