Αυξημένη όρεξη στα παιδιά εν μέσω καραντίνας

Γράφει η Μιράντα Σβόλη – Ψυχολόγος

Η διατροφή ήταν ανέκαθεν ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ερωτήσεις όπως τι θα μαγειρέψουμε, τι θα βάλουμε στο παιδί μας να φάει στο σχολείο ή τι σνακ θα πάρουμε μαζί μας στο γραφείο είναι σε όλους γνώριμες. Οι σημερινές ωστόσο συνθήκες καθιστούν τη σωστή διατροφή ακόμη πιο σημαντική. Ο περιορισμός των μετακινήσεων και η τηλε-εκπαίδευση φαίνεται να έχουν επηρεάσει τη διατροφή αυξάνοντας την όρεξη παιδιών και γονέων. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στην πραγματικότητα το φαγητό δεν είναι μόνο θέμα επιβίωσης αλλά και τρόπος συναισθηματικής αποφόρτισης. Με λίγα λόγια μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις, ειδικά στις περιπτώσεις που βιώνουμε άγχος ή ένταση. Δεδομένου ότι η πανδημία είναι μια δύσκολη για όλους συνθήκη που μας προκαλεί έντονα και δυσάρεστα συναισθήματα, το φαγητό δεν θα μπορούσε να μη είναι παρόν.

Στην παρούσα φάση όλοι έχουμε κάνει και κάνουμε μικρές παρασπονδίες στη διατροφή μας. Πρόκειται για κάτι που – αν δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας- το πιθανότερο είναι να μας αφήσει κάποια επιπλέον κιλά. Είναι σίγουρα σημαντικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, ωστόσο οι συνθήκες ευνοούν μικρά παραστρατήματα και η περίοδος της πανδημίας δεν μοιάζει ιδανική για να θέσουμε αυστηρούς κανόνες ως προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταματάμε να θέτουμε όρια στην ποιότητα και την ποσότητα της διατροφής μας.

Μπορούμε ιδανικά να προσαρμόσουμε κάποια μικρά πράγματα και να έρθουμε πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο.

Ας δούμε μερικά tips:

  • Σκεφτείτε πόσο οι συνθήκες έχουν αλλάξει τη διατροφή σας και αυτή των παιδιών σας ή πόσο δύσκολο είναι ενδεχομένως να διατηρήσετε την πριν τη πανδημία ρουτίνα διατροφής σας. Δώστε επιλογές στα παιδιά σας ως προς την επιλογή του φαγητού. Έτσι θα αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο στο τι μπορούν να καταναλώσουν και θα μειωθεί η κούραση και το άγχος της προετοιμασίας για τα εξτρά γεύματα. Για παράδειγμα δοκιμάστε να τους δώσετε δύο επιλογές για τα ενδιάμεσα γεύματα.
  • Επίσης είναι χρήσιμο να εμπλέκονται τα παιδιά στην προετοιμασία γευμάτων καθώς αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη για άμεση κατανάλωση τροφής. Επίσης μπορείτε να βάλετε καθαρισμένα φρούτα και λαχανικά σε εμφανή σημεία του σπιτιού, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλη την οικογένεια. Θυμηθείτε ότι οι ενήλικες λειτουργούν σαν πρότυπα για τα παιδιά.
  • Εστιάστε στις λεπτομέρειες. Όλοι μας χρειαζόμαστε μια αίσθηση οργάνωσης που σίγουρα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί με τον εγκλεισμό στο σπίτι. Δοκιμάστε να ντυθείτε κανονικά από το πρωί σαν να βγαίνατε έξω και γευματίστε όλοι μαζί όπως μπορεί να συνηθίζατε να κάνετε και προηγουμένως. Η έλλειψη προγραμματισμού οδηγεί στο χάος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και απραγία. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε ένα ομαλό πρόγραμμα.
  • Η κατανάλωση τροφών γίνεται συχνά για λόγους συναισθηματικούς όπως είναι η αποφόρτιση της έντασης. Αν αυτό συμβαίνει συνέχεια, τότε μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Ενναλακτικοί τρόποι αποφόρτισης όπως κοινές δραστηριότητες, περίπατοι, οικογενειακές στιγμές χαλάρωσης και δραστηριότητες όπως ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια, σωματική άσκηση, κάποιο χόμπι κλπ. μπορούν να ενισχυθούν ώστε να μειώσουν την κατανάλωση φαγητού ως τη μόνη διέξοδο.
  • Βάλτε λίγο χιούμορ στη ζωή σας. Το γέλιο είναι αντίδοτο απέναντι σε όλο αυτό που ζούμε. Σκεφτείτε το ψυγείο που διαμαρτύρεται καθώς κάποιο μέλος της οικογένειας ανοίγει την πόρτα του για τριακοστή φορά μέσα την ίδια μέρα. Τι θα λέγατε αν το ψυγείο είχε μια ταμπέλα προειδοποίησης; Ξεκινήστε τις χειροτεχνίες και φτιάξτε τη δική σας  ταμπέλα μαζί με μια λίστα επιλογών σε συνεργασία με τα παιδιά: «Βαριέσαι, δεν πεινάς! Δοκίμασε να κάνεις…  τον χορό της πεινασμένης αρκούδας!”.

Καλή υπομονή σε όλους!

Πηγή: www.psygrams.com

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture