Γράφει η δασκάλα της Α’ Δημοτικού, Φωλιάδη Σοφία:
Για τα παιδιά των μικρών σχολικών τάξεων, και όχι μόνο, καλοκαίρι δεν σημαίνει μόνο βουτιές και ανεμελιά στη θάλασσα, περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, παιχνίδια με φίλους, χουζούρεμα στο κρεβάτι μέχρι αργά! Καλοκαίρι σημαίνει, κυρίως, τέρμα το διάβασμα! Πολλά παιδιά έχουν συνδυάσει την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου με μια ακόμα σχολική δραστηριότητα που έχει ως στόχο να τα διδάξει. Ιδιαίτερα μαθητές που δυσκολεύονται στην ανάγνωση θεωρούν ότι η ενασχόληση μ’ ένα βιβλίο είναι μια επίπονη και ιδιαίτερα απαιτητική δοκιμασία.
Τα ερωτήματα λοιπόν για γονείς και εκπαιδευτικούς παραμένουν κάθε καλοκαίρι τα ίδια… Πώς μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία κατά τη διάρκεια των πολυπόθητων και πολύτιμων καλοκαιρινών τους διακοπών; Τι είδους βιβλία να παροτρύνουμε τα παιδιά να διαβάσουν; Βιβλία με ασκήσεις που θα τους θυμίζουν την ύλη που διδάχτηκαν στο σχολείο ή λογοτεχνικά βιβλία που θα τα ταξιδέψουν μακριά και θα τους ανοίξουν την πόρτα για τη χώρα της φαντασίας;
Πέρα από τα σχολικά εγχειρίδια, που εξυπηρετούν τη μαθησιακή λειτουργία αποκλειστικά, τα βιβλία που πιάνουν στα χέρια τους τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού κατά τη διάρκεια των διακοπών, πρέπει να έχουν ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Εάν οι διακοπές συνεπάγονται την ανεμελιά και το παιχνίδι, το βιβλίο πρέπει να έχει παρόμοιο ρόλο ως εναλλακτική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους. Δεν έχει σημασία αν θα είναι λογοτεχνίας, γνώσεων ή δραστηριοτήτων, αρκεί να αρέσει στο παιδί. Πρέπει να το αφήσουμε ελεύθερο να διαλέξει βιβλία που το ενδιαφέρουν, που θα το συγκινήσουν και θα του εξάψουν τη φαντασία. Τα βιβλία «διακοπών», ειδικά στα παιδιά της Α’ και της Β’ τάξης, δεν προσφέρουν ιδιαίτερη βοήθεια, αντίθετα περισσότερο τα απομακρύνουν από το διάβασμα και το μετατρέπουν σε καταναγκαστική εργασία.
Υπάρχουν όμως βιβλία διακοπών που βασίζονται στις γνώσεις του παιδιού και του προτείνουν πολλές δημιουργικές δραστηριότητες. Αυτά μπορούν να του προσφέρουν δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία. Επίσης, πολλά από αυτά του δίνουν την ευκαιρία να πάρει μια γεύση, μέσω αποσπασμάτων, από λογοτεχνικά βιβλία τα οποία μπορεί ν’ αναζητήσει στα βιβλιοπωλεία για να τα διαβάσει ολόκληρα. Οι καλοκαιρινές διακοπές, λοιπόν, μπορούν να γίνουν «προθάλαμος» για γόνιμο διάβασμα κατά τη σχολική χρονιά.
Το καλοκαίρι, για τα παιδιά μικρών ηλικιών, είναι και πρέπει να είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα παιχνίδι, ξεκούραση, εκτόνωση και ανεμελιά, την οποία έχουν πολλή ανάγκη ύστερα από μία απαιτητική και κουραστική σχολική χρονιά. Είναι προτιμότερο η επανάληψη και οι ασκήσεις στην ύλη που διδάχθηκε το παιδί τη χρονιά που πέρασε να γίνεται λίγο καιρό πριν ανοίξει το σχολείο και να μην ταυτιστούν με το εξωσχολικό διάβασμα. Άλλωστε τα παιδιά έχουν δείξει ότι αγαπούν το βιβλίο όταν τους προσφέρεται ως μέσο χαράς και διασκέδασης. Οφείλουμε να βρούμε τρόπους και να τα οδηγήσουμε να βλέπουν το διάβασμα ως απόλαυση και χαρά και όχι ως καθήκον. Μόνο έτσι θα αγαπήσουν πραγματικά τα βιβλία και θα τα συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.