“Δικτυώνομαι” με ασφάλεια / Εορτασμός Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2022

8 Φεβρουαρίου 2022 – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day), οι μαθητές μας συμμετείχαν σε διαδικτυακές ομιλίες από εξειδικευμένους φορείς, αποκτώντας γνώση που μπορεί να τους προστατέψει από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.

  • Μαθαίνω για τα προσωπικά Δεδομένα

Από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα, η ειδική επιστήμονας Ευφροσύνη Σιουγλέ ενημέρωσε τους μαθητές του Λυκείου σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Έμαθαν πως μπορούν να βάζουν το διαδίκτυο στη ζωή τους και όχι τη ζωή τους στο διαδίκτυο.

Η κα Σιουγλέ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο δικαίωμα στη «λήθη», δηλαδή στο διακαίωμα μας να ζητήσουμε να διαγραφούν πληροφορίες στο διαδίκτυο που αναρτήσαμε ως ανήλικοι. Κι όμως, δεν είναι πάντα δυνατόν κάποιος να σβήσει φωτογραφίες ή άλλες πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί σε κάποια ιστοσελίδα. Γιατί μπορεί τα δεδομένα αυτά να έχουν περιληφθεί ήδη και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες, αλλά και να είναι διαθέσιμα μέσω μηχανών αναζήτησης, όπως το Google…

… γι΄αυτό “πριν δημοσιεύσεις, σκέψου”!

  • Είσαι σίγουρος ότι είναι όλοι «φίλοι» σου;

Οι μαθητές της Ε’ & ΣΤ΄Δημοτικού συμμετείχαν στη διαδικτυακή ενημέρωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με θέμα την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Διακεκριμένοι ομιλητές προσπάθησαν να δώσουν στους μικρούς χρήστες του διαδικτύου, να καταλάβουν ότι στην απεραντοσύνη του ψηφιακού κόσμου δεν μπορούν να είναι απόλυτα προστατευμένοι. Γι΄αυτό και ανέπτυξαν θέματα όπως:

• η πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες,

• παγίδες που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης,

• ο εθισμός στο διαδίκτυο,

• το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Οι μαθητές μας συνηδειτοποίησαν πως ο λόγος που θέτουμε κάποιους περιορισμούς στη χρήση του διαδικτύου είναι γιατί αν δεν είσαι προσεκτικός μπορεί να βάζεις την ιδιωτική σου ζωή ή ακόμα και την προσωπική σου ασφάλεια σε κίνδυνο…

Και ακόμα πως … δεν πρέπει να ξεχνούν πως η αληθινή ζωή είναι εκεί έξω!

Κοινοποίηση:

Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture