Δύο λόγια για τον Γιώργο Μοσχάκη και το ταλέντο

Πολλοί πιστεύουν ότι το ταλέντο είναι έμφυτο. Ότι κάποιος έχει την τύχη ή τα γονίδια να γεννηθεί με αυτό. Ότι αφορά στη γενετική αν κάποιος θα γίνει χαρισματικός μουσικός ή αθλητής ή ζωγράφος.

Η άποψη αυτή είναι άδικη για όλους. Τόσο για αυτούς που έχουν ταλέντο, γιατί δεν τους αναγνωρίζεται η προσπάθεια όσο και για τους υπολοίπους γιατί τους αποθαρρύνει να προσπαθήσουν. Έτσι καταλήγουμε σε δόγματα όπως : «ο άνθρωπος δεν γεννιέται, γίνεται» ή «δεν αλλάζει ο άνθρωπος». Με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτουμε την προσωπική επιλογή, την προσπάθεια του ατόμου, τον χρόνο που έχει επενδύσει για αυτό που τον ενδιαφέρει. Κι όμως αυτά είναι τα συστατικά που διαμορφώνουν το ταλέντο. Ο κόπος και η αφοσίωση.

Ένας από τους ταλαντούχους ανθρώπους που γνωρίζω είναι ο Γιώργος Μοσχάκης, μαθητής της Β΄Λυκείου του σχολείου μας. Δύο φορές μας έχει κάνει περήφανους με τις βραβεύσεις του σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Η επιτυχία του δεν ήρθε τυχαία. Ο Γιώργος αποφάσισε να γνωρίσει τον κόσμο ζωγραφίζοντας, μέσω της παρατήρησης. Γιατί πώς θα ζωγραφίσεις αν δεν παρατηρείς; Παρατήρησε, λοιπόν, τις λεπτές εκφάνσεις της ζωής. Είδε πώς διαμορφώνονται τα συναισθήματα, πώς εκφράζονται και μετά τα τοποθέτησε στο χαρτί για να μπορούν να μας αγγίξουν όλους. Στην αρχή μπορεί άγαρμπα, αλλά δεν σταμάτησε. Μέσα από την προσπάθειά του να φτάσει στο αποτέλεσμα που ζητούσε, έμαθε ότι κάθε απογοήτευση είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.

Ο Γιώργος βρήκε τον τρόπο του, το μέσο του για να προοδεύσει ως προσωπικότητα αλλά και για να διατηρήσει τη συναισθηματική του ισορροπία. Εύχομαι όλα τα παιδιά να βρουν την ευτυχία, την αρμονία και την ικανοποίηση κάνοντας πράξεις με τόλμη, υπομονή και σταθερότητα. Και στον Γιώργο εύχομαι ο δρόμος που έχει διαλέξει να τον πάει όσο πιο μακριά γίνεται.

Κέλλυ Μοίρα

Εικαστικός- εκπαιδευτικός

Ο Γιώργος Μοσχάκης έλαβε το Β’ Βραβείο στην κατηγορία μαθητών Λυκείου στον
5ο Πανελλήνιο Ανοικτό Ατομικό Διαγωνισμό Σκακιστικού Σκίτσου που διοργάνωσε ο Σκακιστικός Επιμορφωτικός Όμιλος Καλαβρύτων, λαμβάνοντας ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΝΕΙΑ.

Φέτος, οι συμμετοχές «άγγιξαν» τις 601 με δημιουργούς από όλη την Ελληνική Επικράτεια, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη των ιδεών Ειρήνης–Ισότητας–Ελευθερίας–Συμφιλίωσης μεταξύ των λαών.

Συγχαρητήρια στον μαθητή μας για το σκίτσο του, το οποίο συγκεντρώνει  σε μία μικρή λεπτομέρεια την ουσία της αντίληψης και της έμπνευσης ενός εφήβου.
Μας έκανε περήφανους για μία ακόμη φορά.

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture