Ελεύθερη σκέψη

«Από όλα όσα διαθέτουμε η Παιδεία είναι το μόνο αθάνατο και θείο»             

Με αυτή τη φράση του Πλάτωνα στην πρώτη σελίδα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ποικιλία αποχαιρετιστήριων, ευχαριστήριων μαθητικών λόγων, μας καλωσορίζουν οι  μαθητές του 1ου  Γυμνασίου Κιάτου στο δικό τους “πεδίο δράσης”. Το πεδίο  αυτό δεν είναι άλλο από την σχολική εφημερίδα «Μαθητικοί Παλμοί», της οποίας τη σύνταξη και την έκδοση επιμελείται  η φιλόλογος κυρία Μιχαλακοπούλου Μαρία.

Το εν λόγω μαθητικό έντυπο, εκδίδεται-κυκλοφορεί για έβδομη συνεχή χρονιά και μας  αποκαλύπτει  με μια ανάγνωση,  κάθε δημιουργική δραστηριότητα στην οποία μετείχαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Επιπλέον, καλύπτει  μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, ξεκινώντας από κάθε μορφής Τέχνη  και καταλήγοντας  σε κάθε μορφής  Επιστήμη. Το εντυπωσιακό δε, είναι η παρουσία αρκετών αποφθεγμάτων και  συνεντεύξεων στο έντυπο, γεγονός που καθιστά έτι  πιο δύσκολη αλλά συνάμα και αξιόλογη την εργασία των μαθητών και της καθηγήτριάς τους.

Μέσω της ενασχόλησης των παιδιών με την εργασία αυτή , ενισχύεται το ενδιαφέρον τους ως προς την αναζήτηση διάφορων πληροφοριών, διευρύνεται το πνευματικό τους επίπεδο, βελτιώνεται ο γραπτός και ο προφορικός λόγος. Επίσης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπογραμμιστεί, πως ενθαρρύνεται με τον τρόπο αυτό η “καλλιέργεια της κριτικής σκέψης” και η ικανότητα ορθής συλλογής ειδήσεων έπειτα από  αξιολόγησή τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό στον αναγνώστη, πληρείται κάθε εκπαιδευτικός αλλά και δημοσιογραφικός στόχος στην περίπτωση των «Μαθητικών Παλμών» καθώς  η συγγραφή των κειμένων πραγματοποιείται έπειτα από μελέτη και ενδελεχή έρευνα κάθε μεμονωμένου γεγονότος. Η κυρία Μιχαλακοπούλου, χάραξε με  μεράκι και αγάπη  το δρόμο στον οποίο θα πρέπει να βαδίζουν οι μαθητές της. Κι ένας δρόμος ‘’χαραγμένος’’ με αγάπη δεν είναι κάτι διαφορετικό από έναν “δρόμο ελευθερίας”.

Σταματία Ριζογιάννη – Εκπαιδευτικός

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture