Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη… ένα βιβλίο για πάντα…

Στις 23 του Απρίλη κάθε χρονιάς, η περίφημη πλατεία Las Ramblas στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, την πανέμορφη Βαρκελώνη, κατακλύζεται από κόσμο κάθε ηλικίας, κυρίως όμως από νέους ανθρώπους, φοιτητές, μαθητές, αγόρια και κορίτσια…

Πρόκειται για την περίφημη Diada de Sant Jordi, τη μέρα που η Βαρκελώνη τιμά τον Άγιο Γεώργιο, τον Προστάτη της πόλης, τον Ισπανό Άγιο των Ερωτευμένων. Σύμφωνα με την παράδοση, τη μέρα αυτήν οι βιβλιοπώλες συνήθιζαν να χαρίζουν ένα τριαντάφυλλο σε όποιον αγόραζε ένα βιβλίο.

Κάθε 23 του Απρίλη, λοιπόν, όλοι στην Ramblas κρατούν τριαντάφυλλα και βιβλία, γιορτάζοντας με τον τρόπο αυτό την «Ημέρα των Βιβλίων και των Ρόδων».

 

Με σύνθημα

      «ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη,

                   ένα βιβλίο για πάντα»

οι άντρες χαρίζουν στις αγαπημένες τους ένα τριαντάφυλλο κι ένα στάχυ, κι εκείνες ανταποδίδουν με ένα βιβλίο.

Κι η πόλη γεμίζει με πάγκους που πωλούν βιβλία και τριαντάφυλλα

κι η πόλη γεμίζει με ανθρώπους που κρατούν στα χέρια τριαντάφυλλα και βιβλία…

Η UNESCO, ανακήρυξε το 1995 τη σημαδιακή αυτή ημερομηνία, την 23η Απριλίου, ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ (World Book and Copyright Day), σε μία προσπάθεια να αναδείξει το βιβλίο και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό, και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να ανανεώσουν τον σεβασμό προς την αναντικατάστατη προσφορά όσων εργάστηκαν για την κοινωνική και την πολιτισμική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η επιλογή της ημέρας αυτής καθορίστηκε και από το γεγονός ότι 23 Απριλίου έφυγαν από τη ζωή δύο εκ των σημαντικότερων συγγραφέων παγκοσμίως, ο Ισπανός Μιγκέλ ντε Θερβάντες (Miguel de Cervantes Saavedra) και ο Άγγλος Γουίλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare).

Δεν θα σταθώ στα αδιαμφισβήτητα,  αναρίθμητα και σημαντικά οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων για τον άνθρωπο. Είναι γνωστά σε όλους μας, χιλιοειπωμένα και τονίζονται σε κάθε ευκαιρία από τους ειδήμονες και τους δασκάλους των παιδιών μας.

Θα προτρέψω όμως όλους μας να παραδειγματιστούμε από το μήνυμα της ημέρας και να χαρίσουμε ένα βιβλίο σε κάποιον που αγαπάμε. Η προσφορά ενός βιβλίου στο παιδί μας, στον φίλο μας, στον γονιό μας ή στην αγαπημένη μας είναι κατά την προσωπική μου άποψη ένα «δώρο» ξεχωριστό, μία υπέρτατη ένδειξη αγάπης και πολιτισμού. Πέρα από τη «χρηματική αξία» του βιβλίου, που μπορεί να κυμαίνεται από λίγα ευρώ ως πολλές χιλιάδες ή και εκατομμύρια για σπάνιες και παλαιές εκδόσεις, η συναισθηματική αξία μίας τέτοιας προσφοράς είναι ανεκτίμητη. Καταδεικνύει, από την πλευρά αυτού που προσφέρει το βιβλίο, πραγματικό ενδιαφέρον, αγάπη και διάθεση να συμβάλει στη μόρφωση, στην καλλιέργεια και στη βελτίωση του παραλήπτη και μελλοντικού αναγνώστη.

Το Homo Educandus – Αγωγή, αντιλαμβανόμενο το μέγιστο ρόλο του βιβλίου και της ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας στην εκπαίδευση του ατόμου, ιδιαίτερα από τα μαθητικά του χρόνια, προχωρά ολοταχώς στη δημιουργία Δανειστικής Σχολικής Βιβλιοθήκης. Μέσω αυτής οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι σχετίζονται με το σχολείο μας θα μπορούν να δανείζονται βιβλία και να έρχονται σε επαφή με τον μαγικό τους κόσμο. Σας καλώ να συνδράμετε στο εγχείρημα αυτό, για τον διαρκή εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας, με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας. Άλλωστε, ένα ξεχασμένο, σκονισμένο βιβλίο σε κάποια γωνιά της βιβλιοθήκης του σπιτιού μας μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για το πιο όμορφο ταξίδι στα μάτια ενός παιδιού. Ένα ταξίδι που όταν ξεκινήσει, πιστέψτε με, θα διαρκέσει παντοτινά…

Χαρίσης Δ. Τζαναβάρας

Χημικός – Μ.Β.Α.

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture