Επέκεινα: Μια έκθεση για το θάνατο και τη μεταθανάτια ζωή στην αρχαία Ελλάδα

Η έκθεση Επέκεινα του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης, από τις τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου 2015, εξετάζει ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: την τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος.

Παρουσιάζει τα τελετουργικά και τις συνήθειες, καθώς και τις κυρίαρχες αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τη ζωή μετά τον θάνατο από την εποχή των ομηρικών επών έως τον Πλάτωνα.

Το ξέρατε πως οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον θάνατο και τον ύπνο, αδέλφια; Και μάλιστα δίδυμα. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι η όψη του ανθρώπου που κοιμάται και του νεκρού έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους, έτσι τις προσωποποίησαν ως φτερωτά δίδυμα αδέλφια. Μια εντυπωσιακή χάλκινη κεφαλή Ύπνου θα ταξιδέψει από το Βρετανικό Μουσείο και θα παρουσιαστεί στον Βακχικό-Ορφικό Άδη.

Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες: η στιγμή του θανάτου, το τελετουργικό της κηδείας, και οι τρεις εκδοχές του Άδη: Ο Ομηρικός Άδης, Ο Βακχικός-Ορφικός Άδης, και Ο Πλατωνικός Άδης. Οι τρεις αυτές εκδοχές αφορούν στις φιλοσοφικές και θρησκειολογικές τάσεις των διαφόρων περιόδων της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας. Παρουσιάσει 120 αρχαία αντικείμενα από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η έκθεση Επέκεινα ζητάει από τον επισκέπτη να στοχαστεί πάνω στα πανανθρώπινα ζητήματα της ζωής και του θανάτου, να αναζητήσει και να βρει τις ομοιότητες και τις διαφορές με τις αντιλήψεις ανθρώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς, να αναρωτηθεί πόσα από τα στοιχεία επιβίωσαν στο πέρασμα των χρόνων, λαμβάνοντας νέες μορφές αλλά διατηρώντας τις παλιές αγωνίες. Ο επισκέπτης θα δει να ξεδιπλώνονται μπροστά του όλα αυτά που ο ίδιος φοβάται, πιστεύει ή ελπίζει.

cover-1

Μελανόμορφος αμφορέας που αποδίδεται στον Εξηκία, περ. 540 π.Χ. Εικονίζεται η προετοιμασία της αυτοκτονίας του Αίαντα. Μουσείο της Βουλώνης.

02_second_image2

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα , +302107228321, http://www.cycladic.gr/ Από τις 11 Δεκεμβρίου 2014 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2015

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο: 10:00 – 17:00 / Πέμπτη: 10:00 – 20:00 / Κυριακή: 11:00 – 17:00

Είσοδος 3,50 – 7€

 

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture