Εξαιρετικό αφιέρωμα σε Κορίνθιους ποιητές από τον Γιάννη Σώκο (video)

“Οι αρχαίοι Κορίνθιοι, όπως θα ξέρετε, στα νομίσματά τους είχαν έμβλημα τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο που από τους Αλεξανδρινούς χρόνους εθεωρείτο το σύμβολο της ποιητικής έμπνευσης. Σε έναν τόπο, λοιπόν, που γεννήθηκε ένα μυθικό πλάσμα το οποίο συμβολίζει με τα φτερά του την έμπνευση, την έξαρση και με την αθανασία του την αξία της τέχνης, δεν μπορούσε παρά να ακμάσει η ποιητική δημιουργία. Τόσο στην ίδια την ένδοξη πόλη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή που σήμερα απλώνεται ο νομός Κορινθίας.”

Με τον τρόπο αυτό, ο επικοινωνιολόγος και συγγραφέας Γιάννης Σώκος,  εισήγαγε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου, στο  εξαιρετικό αφιέρωμα – που επιμελήθηκε προσωπικά-  σε τέσσερις αναγνωρισμένους Κορίνθιους ποιητές, στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας.

Μία αφενός σύντομη αλλά αφετέρου ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τη ζωή και το έργο των:   Ρώμο Φιλύρα, Ντίνο Βλαχογιάννη, Γιάννη Θέσπη και Τάκη Μιχόπουλο.

Το Homo Educandus Αγωγή ευχαριστεί θερμά τον κ. Γιάννη Σώκο που με ζήλο αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή συμβάλλοντας στο εγχείρημά μας να διατηρήσουμε ζωντανή την τοπική πολιτισμική μας κληρονομιά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του κου Σώκου στο βίντεο που δημοσιεύουμε στο κάτω μέρος του άρθρου.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σώκο

Ο Γιάννης Σώκος είναι δημοσιογράφος- πολιτικός επιστήμων, επίτιμος Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου. Γεννήθηκε στο Διμηνιό,το 1949.

Σπούδασε Δημοσιογραφία. Επίσης, Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνεργάστηκε με γνωστές επιχειρήσεις ως σύμβουλος Διαφημιστικής Στρατηγικής. Διετέλεσε γενικός διευθυντής σε εταιρίαΤραπεζικού Ομίλου(ATE Advertising), με την ιδιότητα του επικοινωνιολόγου. Ασχολήθηκε με την Πολιτική και Εμπορική Διαφήμιση. Δίδαξε στο Ινστιτούτο Μάνατζμεντ του ΕΛΚΕΠΑ, σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, καθώς και στο ΚΕΚ της Γ.Γ. Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας(Πρόγραμμα για αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ).

Έγραψε δεκάδες σενάρια για την Ελληνική Τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Επίσης ευθυμογραφήματα και χρονογραφήματα σε περιοδικά πανελλαδικής κυκλοφορίας ή εφημερίδες, όπως Το Παρόν της Κυριακής.

Διηγήματα  και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτες εκδόσεις λόγου και τέχνης, σε λογοτεχνικές ανθολογίες, αλλά και σε γνωστές φιλολογικές σελίδες του ημερήσιου τύπου(Νέα, Βραδυνή).Υπήρξε αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Ομπρέλα.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και εκ των ιδρυτών της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων. Μετέχει στο Δ.Σ. της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων.

Έχει εκδώσει: *Τις ποιητικές συλλογές «Εκκρεμότητες» και «Μετρώντας τις ώρες σε μια πράσινη επαρχία».

*Τα ευθυμογραφήματα «Παρά λίγο ήρωες», «Ιστορίες Περιορισμένης Ευθύνης», «Στην υπηρεσία της Αυτού…Μεγελιότητας», «Maximus Ανθρωπαcius».

*Τα σατιρικά «Ηρακλής ανα -μαινόμενος»,«Στην εποχή των Δεινοταύρων», «Εγχειρίδιο για υποψήφιους πρωθυπουργούς».*Τα θεατρικά«Αμφορείς Βρυξελλών»,«Το Διμηνιό στον δρόμο του Ηρακλή»και «Κιάτο καλεί Σικυώνα».

Μέρος της βραβευμένης λογοτεχνικής του δημιουργίας έχει μεταφραστεί σε Γαλλική, Ιταλική και Ουγγρική γλώσσα.

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture