«Γραφένιο» ένας κόσμος σε δύο διαστάσεις

Το γραφένιο εφευρέθηκε το 2004 από τον Ρώσο Νοβοσέλοβ και Γκάιμ, οι οποίοι τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ της Φυσικής το 2010.

Οι άνθρωποι το θεωρούν ως το πιο λεπτό «φύλλο» στον κόσμο.

Θεωρητικά όμως είναι ένα φύλλο με άτομα άνθρακα καλά συσκευασμένα σε ένα ΔΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ πλέγμα σχηματίζοντας εξάπλευρα, όπως τα κελιά σε μια κηρήθρα.

  • Το γραφένιο είναι νανο-πλάκες δύο διαστάσεων.
  • Η απόσταση μεταξύ τους είναι λίγο περισσότερο από 1 δισεκατομυριοστό του μέτρου (1,14 nm).
  • Αυτά τα άτομα δεν πρέπει να τα φανταζόμαστε ότι φτιάχνουν κάτι σαν φύλλο του χαρτιού αλλά μάλλον μοιάζουν με την επιφάνεια μιας θάλασσας όταν επικρατεί ελαφρώς κυματισμός.
  • Αυτές οι πλάκες παραδίδονται είτε μέσα σε διάλυμα είτε σε ξηρά μορφή είτε επάνω σε λεπτές πλάκες από πυρίτιο ή άλλα σκληρά υλικά.

Οι αριθμοί!

  • 110 δισεκατομμυριοστά του μέτρου είναι το πάχος ενός συνηθισμένου φύλλου χαρτιού.
  • 0,34 δισεκατομμυριοστό του μέτρου είναι το πάχος ενός φύλλου γραφενίου (θεωρητικά).
  • 33 δισεκατομμυριοστό του μέτρου είναι η απόσταση μεταξύ δύο στρώσεων στο γραφένιο (εντελώς προσεγγιστικά).
  • 90 ημέρες είναι ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη αποβολή του γραφενίου από το σώμα    πειραματόζωων.

Οι χρήσεις στο μέλλον θα είναι πολλές, μόλις το καταλάβουν και οι διαφημιστές θα το θεωρούν προσόν για ένα προϊόν να περιέχει γραφένιο.

Από τα αεροπλάνα όπου θεωρούν ότι μπορεί να αντικαταστήσει το πλέγμα χαλκού που περιβάλλει ολόκληρο το εσωτερικό του αεροσκάφους, μειώνοντας σημαντικά το βάρος, μέχρι τους αφρούς στα στρώματα που κοιμόμαστε, στα κράνη για τους μοτοσικλετιστές και ρακέτες του τένις.

Από τα τσιμέντα και τα χρώματα έως τα αντισκωριακά επιχρίσματα των πλοίων και τα μελάνια που παίζουν το ρόλο του καλωδίου είναι δηλαδή αγωγοί του ηλεκτρισμού.

Τα φίλτρα από γραφένιο για την αφαλάτωση του νερού είναι :

  • 500 φορές λεπτότερα,
  • 1000 φορές ανθεκτικότερα
  • 100 φορές πιο οικονομικά ως προς την ενέργεια.

Η ελληνική πρωτοπορία στο Επιστημονικό πάρκο Πατρών, έρευνα του κ. Γαλιώτη και των συνεργατών του, για το γραφένιο όπου στο τεχνολογικό κόμβο καινοτομίας Πατρών εστιάζεται στην παραγωγή γραφενίου και άλλων δισδιάστατων υλικών και στη μελέτη φυσικομηχανικών ιδιοτήτων του γραφενίου αλλά και σύνθετων υλικών που ενσωματώνουν γραφένιο.

Τέλος, έχουμε μεγάλη δραστηριότητα στις περιοχές προστασίας άλλων συμβατικών υλικών αλλά και έργων τέχνης με επικάλυψη γραφενίου.

Το ίδιο το γραφένιο αλλά και κάποια δισδιάστατα υλικά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλούς τομείς της ηλεκτρονικής της φωτονικής στη βιοτεχνολογία και στα σύνθετα υλικά με ήδη πάνω από 30 τομείς εφαρμογών για τις οποίες έχουν εγκριθεί παγκόσμια διπλώματα ευρεσιτεχνίας (στοιχεία patent landscape).

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture