Γυναίκες που απέδειξαν πως η επιστήμη δεν είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου με στόχο να συμβάλλει στη γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη, παρουσιάζουμε στο άρθρο αυτό πέντε (5) λαμπρές γυναίκες επιστήμονες που θα πρέπει να γνωρίζεται.

Πέντε γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM). Συνεχίζουν να εμπνέουν την επόμενη γενιά των γυναικών πρωτοπόρων επιστημόνων.

Εφευρέτης Hedy Lamarr
Η Hedy Lamarr (1914-2000) ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της δεκαετίας του 1940, αλλά και εφευρέτης. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, βοήθησε να αναπτύξει έναν τρόπο τα ραδιοσήματα να πηδούν συχνότητες, ώστε οι εχθροί να μη μπορούν να μπλοκάρουν τα σήματα τους. Το σύστημα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στη συνέχεια, αλλά η ιδέα αποτελεί τη βάση για το πώς λειτουργούν τα σημερινά κινητά τηλέφωνα. Η online μηχανή αναζήτησης Google τίμησε τη Lamarr με ένα animation «Google Doodle» στην 101η ημέρα των γενεθλίων της. Την δείχνει να ζει διπλή ζωή ως διάσημη ηθοποιός και εφευρέτης.

Αστροναύτης Ellen Ochoa
Η Ellen Ochoa έγινε η πρώτη ισπανίδα γυναίκα που πήγε στο διάστημα, όταν ενισχύθηκε σε τροχιά με το διαστημικό λεωφορείο Discovery το 1993. Είναι συν-εφευρέτης σε τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα οπτικά συστήματα και είναι σήμερα η διευθύντρια του Διαστημικού Κέντρου Johnson στο Χιούστον. Η Ochoa είχε δηλώσει τρεις φορές για να γίνει αστροναύτης στη NASA, και έγινε δεκτή το 1990. Στο μεταξύ, πήρε άδεια πιλότου της και συνέχισε την έρευνά της στην οπτική.

Επιστήμονας πυραύλων Annie Easley
Η Annie Easley (1933-2011) ήταν μία επιστήμονας υπολογιστών, μαθηματικός και επιστήμονας πυραύλων. Στη NASA, εργάστηκε σε μια τεχνολογία υψηλής ενέργειας πυραύλων που χρησιμοποιεί υγρό υδρογόνο και υγρό οξυγόνο για την ενίσχυση πυραύλων στο διάστημα. Πριν από τους νόμους αστικών δικαιωμάτων του 1960, η Easley βοήθησε τους Αφροαμερικανούς να κάνουν το τεστ ψήφου στην πολιτεία απ’ όπου κατάγεται, την Αλαμπάμα.

Φυσικός Chien-Shiung Wu
Η Chien-Shiung Wu (1912-1997) ήταν μία πειραματική φυσικός που κέρδισε πολλά ψευδώνυμα για την εμπειρία της, συμπεριλαμβανομένου και του “Βασίλισσα των Πυρηνικών Ερευνών» και το «Πρώτη Κυρία της Φυσικής”. Βοήθησε δύο συναδέλφους να κερδίσουν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1957 , με βάση το “πείραμα Wu.” Πριν από το πείραμα, δεν υπήρξε σαφής τρόπος για να περιγράψει κανείς το αριστερά και δεξιά χωρίς ουσιαστικά δείχνει σε κάποιο καθορισμένο αντικείμενο και λέγοντας «αυτή είναι η αριστερή πλευρά, αυτή είναι η δεξιά πλευρά.» η δουλειά της έδειξε ότι ένας υποθετικός νόμος της φυσικής ήταν λάθος.

Αστροναύτης Mae Jemison
Η Mae Jemison φοβάται τα ύψη, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε από το να πάει στο διάστημα. Πήγε σε τροχιά πάνω στο διαστημικό λεωφορείο Endeavour το 1992 και έγινε η πρώτη αφρο-αμερικανή γυναίκα στο διάστημα. Είναι επίσης ιατρός. ΟΙ οπαδοί του Star Trek μπορεί να την ξέρουν ως υπολοχαγό Palmer, τον χαρακτήρα που απεικόνισε το 1993 στο Star Trek: The Next Generation. Μιλάει συχνά σε φοιτητές και ενθαρρύνει τις γυναίκες και τις μειονότητες για να εισαχθούν στα μαθηματικά και την επιστήμη.

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture