Η αξία των Χριστουγέννων στο σήμερα

Η γέννηση του Χριστού έχει νόημα βαθύτατα πνευματικό, άγιο και σωτήριο. Πρόκειται για την ενσάρκωση του Θεού στη γη, σκοπός της οποίας είναι η Θέωση του ανθρώπου. Είναι στιγμές αναγέννησης της ψυχής μας και του νου, καθώς τα Χριστούγεννα για τους ορθοδόξους σηματοδοτούν την από μέσα μας αναγέννηση. Μας εμπνέουν να γίνουμε πιο πράοι, πιο επιεικείς, πιο φιλεύσπλαχνοι. Συνεπώς, με τα Χριστούγεννα ζούμε την αναδημιουργία μας, την ανάπλασή μας. Να γιατί το μήνυμά τους είναι το πλέον χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο άγγελμα της ιστορίας.

Μια γέννα είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός. Και όταν γεννιέται ένας θεάνθρωπος είναι μια κοσμογονία. Τί γιορτάζουμε όμως στην πραγματικότητα; Εκατομμύρια λαμπιόνια σε όλη την Ελλάδα θέλουν να μας κάνουν χαρούμενους. Τα καταφέρνουν όμως ουσιαστικά ή απλώς οι υλικές ανάγκες βρίσκουν εύφορο έδαφος για να καλυφθούν;

Κάποτε, η ταυτότητα κάθε ανθρώπου αντικατοπτριζόταν στον τρόπο που σκεφτόταν, στις ιδέες του, στις ομάδες που ήταν μέλος, στην ουσία της ύπαρξής του.  Τώρα, όλο και περισσότερο, ξεχωρίζουμε τον καθένα από το πόσο ξοδεύει. Γιατί αυτά μας έμαθαν να σκεφτόμαστε “τι θα πει ο άλλος”. Κάποτε, όχι και τόσο καιρό πριν, ζούσαμε λιτά αλλά πλούσια. Ήμασταν εφευρετικοί και μπορούσαμε να κάνουμε πολλά με τα λίγα που είχαμε. Κάπου στην πορεία, αποκτήσαμε εμμονές με τα υλικά αγαθά.

Παλιότερα οι οικοδέσποινες δεν ήθελαν δώρα. Είχαν μάθει να είναι ακατάδεκτες για να μην επιβαρύνουν τους άλλους. Κάθε συνάντηση ξεκινούσε από μια μικρή σύγκρουση στην είσοδο «Γιατί ξοδεύεστε για μένα; Εγώ δε θέλω δώρα, μου αρκεί που ήρθατε». Και το επεισόδιο πάντα έληγε όταν σηκώνονταν τα παιδιά να φύγουν. Τότε οι οικοδέσποινες που δεν ήθελαν επ’ ουδενί λόγω δώρα άρχιζαν να τα κυνηγούν γύρω από το τραπέζι για να τους βάλουν με το ζόρι στην τσέπη ένα προσεκτικά διπλωμένο χαρτονόμισμα : «για να πάρεις μια σοκοφρέτα»,  που τελικά άξιζε για πολλές παραπάνω σοκοφρέτες.

Το δώρο θα είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Απλώς κάθε χρόνο τέτοιες μέρες καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε τις πραγματικές ανάγκες. Έστω και υπό την πίεση της κρίσης, να ξαναθυμηθούμε τι πάει να πει άνθρωπος και αλληλεγγύη. Χριστουγεννιάτικα παζάρια για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας, εθελοντισμός, ουσιαστική προσφορά σε αντιδιαστολή προς την ανούσια ματαιοδοξία.

Να ξαναγεννηθεί το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων και να επαναληφθεί η ιστορία του Άγιου Βασιλείου, του Πατέρα της Εκκλησίας που ίδρυσε και λειτούργησε το Πτωχοκομείο, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για τη φροντίδα των ξένων και την περίθαλψη των φτωχών. Σταθερή υπενθύμιση του “ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι”.

Στους αγαπημένους μας μπορούμε να χαρίσουμε το χρόνο μας και λίγα λόγια για το πόσο τους εκτιμάμε. Μια χειροποίητη κάρτα, ένα σπιτικό γλυκό, μια πρόσκληση για ένα ζεστό τραπέζι με παιχνίδια και τραγούδι στο σπίτι, ποιοτικός χρόνος, αγάπη. Αυτά είναι τα μόνα που χρειάζονται η οικογένεια και οι φίλοι.

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα το ενδιαφέρον στον συνάνθρωπο το Homo educandus – Αγωγή προτάσσει τις αληθινές αξίες και εύχεται φωτισμένες και ουσιαστικές γιορτές σε όλους.

Σοφία Αλεξάκη

Φιλόλογος

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture