Η βραβευμένη ερευνήτρια Δρ Αντιγόνη Δήμα στο «HEAομιλείν»

Το επάγγελμα του ερευνητή είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές του Homo Educandus Αγωγή διαμέσου της έμπειρης και καταξιωμένης ερευνήτριας με καταγωγή από την Κορινθία,  Δρ Αντιγόνης Δήμα.

Την Παρασκευή 19/2/2021, οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και των τριών τάξεων του Λυκείου παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τη διαδικτυακή παρουσίαση της Δρ Αντιγόνης Δήμα, στο πλαίσιο του προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού «HEAομιλείν». Μια πρωτοβουλία του σχολείου μας που στόχο έχει να εμπνεύσει τα παιδιά και να τα στηρίξει να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Η μαγική πορεία της ανακάλυψης.

Πως γίνεται κάποιος ερευνητής και τι κάνει; Τι προσόντα χρειάζονται και ποιες οι δυσκολίες; Με ποιους συνεργάζεται και τι προσφέρει με το έργο του στην ανθρωπότητα;  Σε όλα αυτά αλλά και σε επιπλέον ερωτήματα που έθεσαν οι μαθητές στο τέλος της ομιλίας, απάντησε με αταλάντευτο ενδιαφέρον η βραβευμένη ερευνήτρια.

Ευχαριστούμε θερμά την Δρ Αντιγόνη Δήμα που ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση μας και επιβεβαίωσε την αξία και χρησιμότητα του mentoring στην εκπαίδευση των παιδιών.

Σύντομο Βιογραφικό

Η Δρ Αντιγόνη Δήμα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια Γενετικής του Ανθρώπου στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ».

Σπούδασε Μοριακή Βιολογία και Γενετική στο Imperial College στο Λονδίνο και έλαβε μεταπτυχιακό στην Εξέλιξη και τη Γενετική Ανθρώπου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Wellcome Trust Sanger Institute και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου έκανε διδακτορικό με υποτροφία Wellcome Trust. Η έρευνά της εστίασε στον ρόλο του ρυθμιστικού DNA. Με το πέρας του διδακτορικού της, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Wellcome Trust Centre for Human Genetics στην Οξφόρδη, και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Το 2011, της απονεμήθηκαν υποτροφίες Marie Curie IEF και EMBO και επέστρεψε στην Ελλάδα για να συμβάλει στη δημιουργία ομάδας human genomics στο ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμιγκ. Η έρευνά της εστιάζεται στην κατανόηση μοριακών μηχανισμών σε νόσους που συνδέονται με την παχυσαρκία, αλλά και στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έλαβε χρηματοδότηση από το European Research Council για να μελετήσει τις μοριακές συνέπειες της διατροφής.

Το 2014 της απονεμήθηκε το ελληνικό βραβείο L’Oréal-UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη. Ένα πρόγραμμα που στόχο έχει τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην επιστήμη, αναγνωρίζοντας εξαιρετικές γυναίκες ερευνητές που συνέβαλαν στην επιστημονική πρόοδο.

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture