Δύο πολύ ιδιαίτεροι προορισμοί πολιτιστικού χαρακτήρα μας περιμέναν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 στην πρωτεύουσα. Μία ξεχωριστή εικαστική έκθεση δύο σπουδαίων καινοτόμων του Μοντερνισμού για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και μία εκπαιδευτική «βουτιά» την ιστορία της Ακρόπολης για τους μεγαλύτερους. Η μέρα ξημέρωσε με συννεφιά αλλά οι μαθητές του Hea ξεκίνησαν με μία υπέροχη διάθεση να συναντήσουν δημιουργίες όλο χρώμα και φως.
Πάμπλο Πικάσο – Ζαν Κοκτώ | Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού
Από το Μουσείο Pablo Picasso Münster και τη Συλλογή Γιάννη Κονταξόπουλου
Περισσότερα από 190 αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, σχεδίων και καλλιτεχνικών εκδόσεων των καινοτόμων του μοντερνισμού, Πάμπλο Πικάσο και Ζαν Κοκτώ, παρουσιάζονται στην έκθεση που παρουσιάζεται στο Ιδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη. Τίτλος της: «Πάμπλο Πικάσο – Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού». Οι μικροί μας μαθητές πλην όμως τιμητές της τέχνης – έχοντας αποδείξει έμπρακτα την καλλιεργημένη αισθητική και τον σεβασμό σε όποιοδήποτε περιβάλλον φιλοξενούνται – συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σημείο αναφοράς τους δύο αυτούς πολυπράγμονες και ευφυείς καλλιτέχνες. Μίλησαν για τα απλά μοτίβα της ζωγραφικής του Κοκτώ, τη χρήση των χρωμάτων του Πικάσο, το Παρίσι ως κοινός τόπος έμπνευσης και των δυο, τη φιλία τους όπως και για τις βασικές τους τεχνικές. Εξερεύνησαν όλους τους ορόφους με τους υπέροχους πίνακες, έκαναν με θάρρος αλλά και γνώση τις ερωτήσεις τους και στο τέλος κάθισαν στο δάπεδο του μουσείου και ως αυθόρμητοι καλλιτέχνες έφτιαξαν το δικό τους προφίλ και en face σε μία πολύχρωμη ζωγραφιά!
Μία ιστορία της Ακρόπολης μέσα από το Μουσείο της | Μουσείο Ακρόπολης
Με βάση αριστουργηματικά εκθέματα, οι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού συμμετέχουν ενεργά σε ένα ταξίδι στην ιστορία του βράχου της Ακρόπολης. Μέσω μιας διαδραστικής παρουσίασης ανακάλυψαν τη διαχρονική χρήση του εμβληματικού σημείου της πόλης των Αθηνών γνώρισαν τους ανθρώπους που συνδέθηκαν με αυτό. Περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους του Μουσείου και είχαν τη δυνατότητα να:
~ αντιληφθούν τη σημασία του υλικού πολιτισμού και την αξία της μελέτης του
~ κατανοήσουν την έννοια του παρελθόντος και της αλλαγής των εποχών
~ εξοικειωθούν με την ιστορία του ιερού Βράχου και την έννοια του αριστουργήματος
~ οξύνουν τις αισθήσεις του
Και μετά…μία σύντομη στάση στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για κολατσιό, παιχνίδι με τα περιστέρια και απόλαυση του αστικού τοπίου κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης και δίπλα στο Ηρώδειο.