«Γιατί χαμογελάει η Τζοκόντα;»: Ένα πολύ δημιουργικό ερώτημα θέτει ο θίασος Αερόπλοιο, ο οποίος μέσα από τη διαδραστική παράσταση-παιχνίδι που παρουσίασε στο σχολείο μας την Πέμπτη 28 Μαΐου εισήγαγε τους μαθητές μας στον κόσμο της τέχνης και ειδικότερα στον μικρόκοσμο των μουσειακών συλλογών. Με αφορμή τους πίνακες διάσημων ζωγράφων όπως ο Da Vinci, ο Dali, ο Θεόφιλος κ.α. τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και της Α’-Δ’ τάξης του Δημοτικού ταξίδεψαν μέσα στα χρώματα και σε γνωστές ζωγραφιές και στο τέλος της παράστασης κλήθηκαν να ζωγραφίσουν τα ίδια με την τεχνική του πουαντιγισμού. Μέσα από τους φανταστικούς διαλόγους ενός ανήσυχου κοριτσιού παρουσιάστηκαν γνωστά και σημαντικά έργα ζωγραφικής σε μία παράσταση που συνδυάζει τη θεατρική «γλώσσα» και την αισθητική μέσα στο χώρο του θεάτρου.
Οι ζωγραφισμένες μορφές αποκτούν λόγο και κίνηση, ενώ δε λείπει το χιούμορ από το κείμενο του σκηνοθέτη Νίκου Καμτσή, στο οποίο φωτίζεται η ζωή και η στάση των μεγάλων αυτών ζωγράφων απέναντι στη δημιουργία. Τα παιδιά ταξίδεψαν με ένα πεταλουδένιο καράβι στον κόσμο του Degas με τις μπαλαρίνες του, συνάντησαν τον Αθανάσιο Διάκο μέσα από τον πίνακα του Θεόφιλου και κατέληξαν στο Τσίρκο του Chagall με πολλές ενδιάμεσες στάσεις σε έργα-σταθμούς στην τέχνη της ζωγραφικής. Οι ζωγραφιές ζωντάνεψαν σαν κινούμενα σχέδια μπροστά στα μάτια τους και τα οδήγησαν σε ένα συμμετοχικό παιχνίδι με μουσική και χορό.
Στο τέλος, οι ηθοποιοί κάλεσαν τα παιδιά να ζωγραφίσουν όλα μαζί σε ένα μεγάλο χαρτί δίπλα στους σπουδαίους πίνακες, επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την αξία της προσωπικής δημιουργίας. Το έργο των παιδιών το οποίο βασίστηκε όπως προείπαμε στην τεχνική του πουαντιγισμού έμεινε στο σχολείο μας, στολίζει την αίθουσα των εικαστικών και μας θυμίζει αυτή την πολύ όμορφη επίσκεψη από το Αερόπλοιο.
Έπαιξαν οι: Άντα Κουγια και Πρόδρομος Κιρκιζενιάδης
Κείμενο-σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Σκηνικά-Κοστούμια: Μίκα Πανάγου