ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Το Λύκειο του εκπαιδευτηρίου μας Homo educandus – Αγωγή πραγματοποίησε την πενθήμερη εκδρομή του από τις 23 ως τις 27 Νοεμβρίου 2016.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου τα παιδιά του σχολείου μετέβησαν οδικώς από την Κόρινθο στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Αθήνας από όπου αναχώρησαν με πτήση της Aegean με προορισμό την πρωτεύουσα της Αυστρίας Βιέννη. Αμέσως με την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Βιέννης, τους παρέλαβε λεωφορείο με το οποίο περιηγήθηκαν στα περίχωρα της αυστριακής πρωτεύουσας και στον χώρο των κτιρίων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς η Βιέννη – μαζί με τη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. και τη Γενεύη της Ελβετίας – αποτελεί μία από τις τρεις έδρες του Ο.Η.Ε. Το σχολείο μας στάθηκε ιδιαίτερα στις εργατικές κατοικίες που σχεδίασε ο περίφημος αυστριακός αρχιτέκτονας Χουντερτβάσσερ σε ένα εντελώς πρωτότυπο και ανατρεπτικό στυλ τη δεκαετία του 1980. Κατόπιν περιηγήθηκε με το λεωφορείο στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Βιέννης και στην περίφημη Ρινγκστράσε, πασίγνωστη για το εκλεκτικιστικό στυλ της. Το σχολείο μας ξεναγήθηκε στους χώρους του θερινού ανακτόρου των Αψβούργων αυτοκρατόρων της Αυστρίας, του περίφημου Σένμπρουν. Μετά το πέρας της ξενάγησης, το σχολείο μας επέστρεψε στο κέντρο της Βιέννης και επισκέφθηκε την παλιά συνοικία της πόλης, όπου βρίσκονται και οι Εκκλησίες των Ελλήνων. Ιδιαίτερα το σχολείο μας επισκέφθηκε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος, που αποτελεί και το ιστορικό κέντρο της ελληνικής κοινότητας της Βιέννης. Τέλος, οι μαθήτριες και οι μαθητές είχαν ελεύθερο χρόνο στη χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά μπροστα από το ιστορικό νεογοτθικό νέο δημαρχείο της αυστριακής πρωτεύουσας. Το βράδυ το σχολείο έφθασε στο ξενοδοχείο και τα παιδιά με τους συνοδούς καθηγητές ξεκουράστηκαν στα δωμάτιά τους.

Η Πέμπτη 24 Νοεμβρίου ήταν η δεύτερη ημέρα στην αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη.  Η περιήγηση ξεκίνησε από το πάρκο Πράτερ και την επίσκεψη στην Πανεπιστημιούπολη και συγκεκριμένα στη Φοιτητική Λέσχη και τη Βιβλιοθήκη της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ένα εντυπωσιακό κτίριο που ολοκληρώθηκε το 2013 σε εκπληκτικά σχέδια της φημισμένης ιρακινής αρχιτέκτονος Ζάχα Χαντίντ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μέγαρο Μπελβεντέρε, θερινή κατοικία του στρατηγού της αυστριακής αυτοκρατορίας Ευγενίου πρίγκιπα της Σαβοΐας (τέλη 17ου – αρχές 18ου αι.) Κατόπιν οι μαθήτριες και οι μαθητές επισκέφθηκαν το διαδραστικό μουσικό μουσείο “Οίκος της Μουσικής” και παραχωρήθηκε ελεύθερος χρόνος στα παιδιά για φαγητό και επίσκεψη στα μαγαζιά του εμπορικού κέντρου της πόλης. Το βράδυ η περιήγηση συνεχίστηκε. Οι μαθήτριες και οι μαθητές πέρασαν μέσα από τα χειμερινά ανάκτορα των αυστριακών αυτοκρατόρων Χόφμπουργκ, περπάτησαν στη λεωφόρο των παρελάσεων, από όπου ο Αδόλφος Χίτλερ είχε κηρύξει το 1938 το περίφημο Άνσλους, την ένωση δηλαδή της Γερμανίας με την Αυστρία, και έφθασαν στην πλατεία της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας, όπου επισκέφθηκαν το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία του είδους του παγκοσμίως. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου το σχολείο μας αποχαιρέτησε το ξενοδοχείο που το φιλοξένησε για δύο βραδιές και ξεκίνησε την περιήγησή του επιστρέφοντας στην πλατεία της Μαρίας Θηρεσίας με επίσκεψη στο δεύτερο μουσείο της, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, επίσης ένα από τα καλύτερα του είδους του παγκοσμίως. Ακολούθησε περίπατος στη Ρινγκστράσσε, όπου οι μαθήτριες και οι μαθητές φωτογραφήθηκαν μπροστά από το αυστριακό Κοινοβούλιο και το ιστορικό κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Μετά από λίγο ελεύθερο χρόνο στην πόλη, το σχολείο μας αναχώρησε για τη Σλοβακία και έφθασε στην πρωτεύουσα της χώρας Μπρατισλάβα. Εκεί οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου μας περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης και γεύθηκαν λιχουδιές στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά και τα όμορφα ζαχαροπλαστεία της. Στη συνέχεια το ταξίδι συνεχίστηκε και από τη Σλοβακία το σχολείο πέρασε στην Ουγγαρία και στην πρωτεύουσά της Βουδαπέστη. Η πρώτη επαφή με την ουγγρική πρωτεύουσα έγινε με την επίσκεψη στο οχυρό της πόλης, στον λόφο που δεσπόζει του ποταμού Δούναβη που τη διασχίζει. Στην κορυφή του οχυρού οι μαθήτριες και οι μαθητές θαύμασαν την εκπληκτική θέα της πανέμορφης φωτισμένης πόλης.

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου ήταν η ημέρα γνωριμίας με τη Βουδαπέστη, την ομορφότερη πόλη του Δούναβη. Μετά από την απόλαυση ενός γενναίου πρωινού γεύματος στο ξενοδοχείο, άρχισε η περιήγηση στην πόλη, η οποία ξεκίνησε από τον Προμαχώνα του Ψαρά και την παλιά πόλη της Βούδας, το προεδρικό μέγαρο και τα αυτοκρατορικά ανάκτορα. Στη συνέχεια το σχολείο διέσχισε τη Γέφυρα της Αλυσσίδας και πέρασε στην καινούργια πόλη της Πέστης, κινήθηκε κατά μήκος της περίφημης λεωφόρου του κόμη Γκιούλα Αντράσσυ και έφθασε στην πλατεία των Ηρώων. Μετά από περιορισμένο ελεύθερο χρόνο στην κεντρική εμπορική οδό της πόλης, όπου και η μεγαλύτερη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά της, το σχολείο μας είχε την εκπληκτική όσο και σπάνια τύχη να επισκεφθεί το επιβλητικό κτίριο του ουγγρικού κοινοβουλίου σε ρομαντικό νεογοτθικό ρυθμό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν τους διαδρόμους και τους βοηθητικούς χώρους του κτιρίου, αλλά είχαν την ιδιαίτερη χαρά να δουν τα διαδήματα των Ούγγρων βασιλέων – το βυζαντινό στέμμα του βασιλιά της Ουγγαρίας Στεφάνου Α΄ του Πρωτόστεπτου χρονολογείται από τον 11ο αι. – και την αίθουσα συνεδριάσεων της Κάτω Βουλής. Κατόπιν υπήρξε αρκετός ελεύθερος χρόνος και το βράδυ έκλεισε με μια μικρή, νυκτερινή, γοητευτική, παρά το τσουχτερό κρύο, κρουαζιέρα στον Δούναβη, όπου θαυμάσαμε τη θέα της πόλης από το ποτάμι.

Η Κυριακή 27 Νοεμβρίου ήταν η τελευταία της εκδρομής. Το πρόγραμμα επρόκειτο να είναι ελαφρύ, αλλά, όταν το σχολείο επισκέφθηκε το θαυμάσιο κτίριο της όπερας της πόλης, δεν έχασε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και την παράσταση, το κλασικό μπαλέτο “Δον Κιχώτης” (19ος αι.) του Γαλλορώσου χορογράφου Μαρίου Πέτιπα και σε μουσική του αυστριακού συνθέτη Λούντβιχ Μίνγκους. Στη συνέχεια υπήρχε λίγος ελεύθερος χρόνος μέχρι τη μετάβαση στο αεροδρόμιο και την επιστροφή. Ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Απόστολος Πλαστήρας με λίγους μαθητές εκμεταλλεύθηκαν τον χρόνο αυτό για να επισκεφθούν την εβραϊκή συναγωγή της Βουδαπέστης, κτίσμα του 19ου αι. σε στυλ μαυριτανικής αναγέννησης, μία από τις μεγαλύτερες συναγωγές της Ευρώπης, που όριζε και το σημείο από όπου ξεκινούσε το εβραϊκό γκέτο της Βουδαπέστης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στον χώρο της συναγωγής βρίσκεται και το μνημείο των Ουγγροεβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η σύντομη πτήση της επιστροφής μας έφερε πίσω στην Αθήνα και από εκεί στην Κόρινθο γεμάτους από εμπειρίες, γνώσεις και όμορφες στιγμές. Οι μικρές περιπέτειες της εκδρομής δεν ανήκουν βέβαια σε αυτό το κείμενο, αλλά μάλλον στη μνήμη και στις καρδιές όσων συμμετείχαν!

      

      

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture