‘’Μια βόλτα στο χθες – Μουσείο ΛΙΝΟΣ’’

Οι μικροί  μαθητές του’’ Homo educandus-Αγωγή’’ και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά του νηπιαγωγείου  μας, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ασχολήθηκαν με το σταφύλι και κατ’ επέκταση με τον τρύγο και κάθε διαδικασία παραγωγής κρασιού.

1

Στα πλαίσια της ενασχόλησής τους με το σταφύλι Στις 4 του Οκτώβρη επισκεφθήκαμε ένα νέο λαογραφικό χώρο στο Σολωμό Κορινθίας, ένα παλιό πατητήρι που από το 1974 έφτιαχνε κρασί από σταφύλια των γύρω περιοχών.

2

Εκεί είδαμε διάφορα οικόσιτα ζωάκια, όπως κότες, γαλοπούλες, πάπιες, κουνελάκια καθώς και κηπευτικά, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά όπως θυμάρι, μέντα, πιπεριές, λεβάντα, αλόη, τριανταφυλλιές.

3

Παίξαμε θεατρικό παιχνίδι στο πρώτο δωμάτιο του παλιού  παραδοσιακού σπιτιού  και αναπαραστήσαμε την πατριαρχική οικογένεια της εποχής και πολλές εργασίες της.

4

Το δεύτερο δωμάτιο είναι  διακοσμημένο με τον πάγκο του μαραγκού, το φυσερό του σιδερά, τον πάγκο του μπαλωματή και τον αργαλειό και τη ραπτομηχανή της νοικοκυράς.

5    6

Στο τελευταίο δωμάτιο, στο κελάρι, υπάρχει μια ενδεικτική  συλλογή βαρελιών και μέσων αποθήκευσης του κρασιού. Οι μικροί μας μαθητές πλησίασαν το μεγάλο κεντρικό βαρέλι χτυπώντας το απαλά με τα μικροσκοπικά χεράκια τους και έπειτα προσπάθησαν να ‘’αφουγκραστούν’’ το εσωτερικό του βαρελιού.

7

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, όμως, ήταν ο λινός  – από τον οποίο πήρε και το όνομά του το μουσείο – καθώς και όλη η διαδικασία  πατήματος των σταφυλιών, παραγωγής και αποθήκευσης του κρασιού την οποία και βίωσαν τα παιδιά. Πατώντας ορισμένα από αυτά σταφύλια στο λινό του μουσείου και μέσω της μυρωδιάς του μούστου  ‘’μεταφέρθηκαν’’ σε μια άλλη εποχή και βίωσαν την διαδικασία με κάθε τους αίσθηση!

8

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Παντελή Μοναχολάκο και την κόρη του Έλενα για την θερμή υποδοχή και την ζεστή φιλοξενία.

Σταματία Ριζογιάννη ~ Εκπαιδευτικός

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture