‘’Οι μικροί εξερευνητές του HEA στο Βοτανικό Κήπο’’

Το ταξίδι μας προς την αναζήτηση της γνώσης  ξεκίνησε και για φέτος!

Τον μήνα Οκτώβρη αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε τη ζωή στη φύση σε κάθε έκφανσή της! Έτσι λοιπόν, οι μικροί μαθητές του Hea, πέρασαν ένα συναρπαστικό πρωινό ανακαλύπτοντας τις ιδιαίτερες ομορφιές του Βοτανικού κήπου Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους.

1

Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στο πρώτο μέρος του κήπου, εδώ καλλιεργούνται τα ιστορικά φυτά, όπως  ο νάρθηκας (Ferula communis subsp. communis), στον βλαστό του οποίου ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά και τη μετέφερε κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους, η αφιερωμένη στην Αφροδίτη μυρτιά (Myrtus communis) που με τους κλάδους της η θεά κάλυψε το γυμνό σώμα της όταν βγήκε από τη θάλασσα, καθώς επίσης και η άκανθος (Acanthus spp.), από τα φύλλα της οποίας προήλθε η έμπνευση για τα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Καλλιεργείται ακόμη το κώνειο (Conium maculatum) με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης, η δάφνη (Laurus nobilis), η οποία ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα, ο αφιερωμένος στον Διόνυσο κισσός (Hedera helix), η “αλεξίκακος” σκιλλοκρεμμύδα (Urginea maritima), ο δίκταμος (Origanum dictamnus) που τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εκθειάζουν πάνω από 20 συγγραφείς της αρχαιότητας και βέβαια το ιερό δένδρο της αρχαίας Αθήνας, η ελιά (Olea europaea subsp. europaea) αλλά και η αγριελιά (Olea europaea subsp. oleaster) με τους κλάδους της οποίας (τους κότινους) στεφάνωναν τους ολυμπιονίκες.

 2

‘’Οι μικροί μας εξερευνητές’’ χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη η Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Σε αυτή την ομάδα οι επιστήμονες του Ιδρύματος,( το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου), μίλησαν για το δάσος, για τη λειτουργία αυτής της κοινωνίας, για την αναπαραγωγή των φυτών , τον τρόπο επιβίωσης, αλλά και τις αμυντικές τάσεις τις οποίες  αναπτύσσουν τα αυτά έναντι των μεγαλύτερων οργανισμών(ζώων) και τέλος τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στην τροφική αλυσίδα.

3

Στη δεύτερη η Δ’,Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού. Τα πιο μεγάλα παιδιά ασχολήθηκαν  με τη δομή μιας πιο μικρής, αλλά όχι λιγότερο σημαντικής κοινωνίας του δάσους, κι αυτή δεν είναι άλλη από τον οίκο της μέλισσας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα τμήμα της κυψέλης, την κηρήθρα καθώς και σε ποιο σημείο εργάζεται και ζει η εργάτρια, ο κηφήνας, η βασίλισσα. Στην συνέχεια γνώρισαν τα φυτά από τα οποία η μέλισσα αξιοποιεί το νέκταρ ως επί το πλείστον, καθώς και με ποιο τρόπο το εξάγει από τα άνθη. Θαύμασαν τον τρόπο λειτουργίας  αυτής της κοινωνίας, όπως και τις θεραπευτικές ιδιότητες του δηλητηρίου της μέλισσας.


4

Εικοσιπέντε λίμνες..

5

Και οι δύο ομάδες επισκέφθηκαν τις εικοσιπέντε λίμνες του ανθώνα με τη συνεχόμενη ροή, αναπτύσσονται πολλά υδρόβια και υδρόφιλα είδη κατωτέρων και ανωτέρων φυτών από την Ελλάδα, αλλά και από όλη τη Γη. Το ενδιαφέρον εδώ προσελκύεται από τη μικροσκοπική “φακή του νερού” (Lemna minor), που καλύπτει την επιφάνεια σε πολλές από τις λίμνες,  αλλά όμως και από τους όμορφους νερόκρινους (Iris pseudacorus) και τα νούφαρα (Nuphaluteum,Nelumbo).

 6

 Οι λίμνες όμως δεν είναι το μοναδικό μέρος του κήπου που σε ταξιδεύει σε χώρες μακρινές..

Ο δενδρώνας αποτελείται από 6 τομείς που φιλοξενούν φυτά από την Ωκεανία, τη Μεσόγειο και τη μη Μεσογειακή Ευρώπη, τη μη Μεσογειακή Ασία, τη Νότια Αφρική, τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική. Ξεχωρίσαμε ενδεικτικά στον τομέα της Ωκεανίας φιλοξενούνται πολλά είδη ευκαλύπτου, στον τομέα της μη μεσογειακής Ασίας ο κέδρος των Ιμαλαϊων (Cedrus deodara), αλλά και το εξαιρετικά σπάνιο κορεατικό φυτό δίστιχο αμπελιόφυλλο (Abeliophyllum distichum).

7    8

 

9    10

Περπατήσαμε, παίξαμε, θαυμάσαμε το ωραίο, ακούσαμε καινούργια πράγματα, φτάσαμε μακριά, απορήσαμε, ρωτήσαμε. Μέσα από την απορία και την ερώτηση άρχισε το ταξίδι μας προς τη γνώση!!

Σταματία Ριζογιάννη ~ Εκπαιδευτικός

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture