Βασίλης Ζαργάνης – Απόφοιτος ’17

Ο Αμερικανός φιλόσοφος Χένρι Ντέιβιντ Θόρω είχε πει: «Πήγαινε με σιγουριά προς την κατεύθυνση των ονείρων σου. Ζήσε τη ζωή που έχεις φανταστεί».
Αυτό δείχνει να θέλει να επιτύχει στη ζωή του – και τα καταφέρνει πολύ καλά μέχρι στιγμής- ο Βασίλης Ζαργάνης, Απόφοιτος ’17 του Homo Educandus Αγωγή.

Σε ποια ηλικία αποφάσισες να σπουδάσεις Ιατρική; Υπήρχαν άνθρωποι που σε επηρέασαν να ακολουθήσεις αυτή την κατεύθυνση και πως;

Αν δεν απατώμαι , η τελική απόφαση ήταν στο γυμνάσιο, δηλαδή στην ηλικία των 14 – 15. Πάντα ωστόσο υπήρχε σαν σκέψη η Ιατρική , καθώς και οι δυο μου γονείς δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας οπότε είχα πολλά ερεθίσματα από μικρή ηλικία και μεγάλη αγάπη για την ιατρική σαν επιστήμη και σαν λειτούργημα.

Εκτός από την Υγεία, ποιος άλλος τομέας σπουδών θα σε ενδιέφερε;

Αποφοίτησα φέτος από το Αμερικανικό κολλέγιο Ελλάδος (Deree) με σπουδές στην διοίκηση επιχειρήσεων( BSc in BA, Ent.Management Major) . Το επιχειρείν είναι λοιπόν η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά την ιατρική. Επιπλέον, συνεχίζω τις σπουδές μου στο κολλέγιο με σκοπό την απόκτηση διπλώματος στην διοίκηση μονάδων υγείας ( Healthcare Management Minor ).

Με τόσο απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών, πως καταφέρνεις να διαχειριστείς το χρόνο και το άγχος σου ώστε να έχεις ισορροπία στην καθημερινότητά σου;

Η απόφαση να ξεκινήσω παράλληλα με την Ιατρική σπουδές στην διοίκηση επιχειρήσεων απαιτούσε προσεκτική διαχείριση του χρόνου μου χωρίς πολλά περιθώρια να ξεφύγω από το πρόγραμμα. Σκεφτείτε ότι η ημέρα μου μοιραζόταν πρακτικά είτε στο νοσοκομείο οπού γινόταν η άσκηση μου στις κλινικές ή στο πανεπιστήμιο και στο κολλέγιο οπού τα απογεύματα έπρεπε να παρακολουθήσω τα μαθήματα της διοίκησης. Αν σε αυτά προσθέσουμε την καθημερινή μελέτη που απαιτεί η ιατρική και οι υποχρεώσεις της άλλης σχολής καταλαβαίνετε ότι δεν απέμενε πολύς χρόνος. Η σωστή διαχείριση του χρόνου λοιπόν ήταν ζωτικής σημασίας. Προσπαθούσα να δίνω το 100% σε ότι έκανα , να μην χρονοτριβώ και να είμαι απολυτά συγκεντρωμένος στην εκάστοτε δραστηριότητα μου. Φυσικά, οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι «βιώσιμοι» και το πνεύμα χρειάζεται ανάπαυση και ξεκούραση. Εμένα προσωπικά με βοηθά να ξεφεύγω από την καθημερινότητα η γυμναστική και προσπαθώ να αθλούμαι καθημερινά.Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δεν μπορώ να σας πω ότι αγχώνομαι σαν άνθρωπος. Όπως με έμαθε και ο δάσκαλος μου ο κύριος Πλαστήρας, αγχώνονται εκείνοι οι οποίοι δεν είναι καλά προετοιμασμένοι. Έτσι το συναίσθημα που βιώνω σε αρκετές περιστάσεις είναι το δημιουργικό και παραγωγικό άγχος, αυτό της αδημονίας και της προσμονής για μια κατάσταση και αν καταφέρω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις αυτής.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα εφόδια ζωής που απέκτησες από τα μαθητικά σου χρόνια στο Homo Educandus Αγωγή;

Δύσκολη ερώτηση επειδή καλούμαι να διαλέξω μόνο τρία ! Θα πω όμως αγάπη για την μάθηση , πειθαρχία και σεβασμός. Οι καθηγητές του σχολείου με έκαναν να αγαπήσω την γνώση και να μην σταματώ ποτέ να μαθαίνω. Παράλληλα απέκτησα προσωπική πειθαρχία που με βοηθάει να θέτω στόχους και να τους πετυχαίνω. Τέλος το κλίμα στο σχολείο με έμαθε να σέβομαι τον καθένα, να αφουγκράζομαι διαφορετικές απόψεις και να σκέφτομαι out of the box πάντα με γνώμονα την ευγένεια, την δημοκρατία και την αλληλεγγύη.

Ποιοι είναι οι λόγοι που αποφάσισες να συμμετέχεις ενεργά στο Σύλλογο Αποφοίτων του Homo Educandus;

Θεωρώ πως είναι πολύ σπάνιο να βρεις ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι τον ίδιο Αξιακό κώδικα σε μεγάλη κλίμακα. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι όλοι οι απόφοιτοι έχουμε λάβει ουσιαστική παιδεία από τους ανθρώπους του σχολείου που ξεπερνάει τα στενά όρια της εκπαίδευσης. Υπό αυτό το πρίσμα πιστεύω πως υπάρχουν υπέροχες προοπτικές για τον σύλλογο να κάνει την διαφορά σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο με δράσεις που θα εκφράζουν το πνεύμα του σχολείου. Παράλληλα είναι μια ευκαιρία για όλους τους αποφοίτους να συσφίξουμε τις σχέσεις μας και να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς – επαγγελματικά κοινωνικά και διαπροσωπικά.

Ομιλία Βασίλη Ζαργάνη ως εκπρόσωπο του Συλλόγου Αποφοίτων HEA – Από την Τελετή Αποφοίτησης ’22.

Τι σημαίνει για σένα “επιτυχημένη ζωή”;

Επιτυχημένη ζωή για εμένα είναι να θέτεις στόχους και οράματα και να τους εκπληρώνεις, να γίνεσαι καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου μέρα με την μέρα, να αντιμετωπίζεις ευθαρσώς τους φόβους σου και να μην τους αφήνεις να επισκιάσουν τις προοπτικές σου, να σκέφτεσαι και να δρας μεγαλεπήβολα. Να έχεις ανθρώπους δίπλα σου που να σε στηρίζουν και να σε αγαπάνε και να βοηθάς άλλους να επιτύχουν τα όνειρα τους, κατανοώντας ότι δεν μπορείς να αποκτήσεις αυτό που δεν μπορείς να δώσεις.

Κοινοποίηση:

Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture