Σε μία εποχή που, τόσο το κράτος όσο κι εκείνοι που συναλλάσσονται ή ζουν μαζί με τα παιδιά, τείνουν να λησμονήσουν τη μοναδικότητά τους, τις ολοένα διευρυνόμενες δυνατότητές τους αλλά και την επιτακτικότατα ενός παιδοκεντρικού μοντέλου μάθησης, ο Διευθυντής Σπουδών του Hea, Απόστολος Πλαστήρας ανταποκρίνεται με γνώση και άποψη σε μία βιωματική περιγραφή της κοινωνικοεκπαιδευτικής πραγματικότητας χωρίς ωραιοποιήσεις.
Καλεσμένος στη διαδικτυακή εκπομπή «Teachers’ Coffee» στο www.magazen.gr, συζητά με τη Νατάσα Μανίτσα και τον Αλέξη Χαλκίδη τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζει τη γενική παιδεία. Θίγει την ασημαντότητα των εξετάσεων έναντι του δικαιώματος επιλογής και της αγάπης του αντικειμένου για μία καλή και δημιουργική πορεία. Υποστηρίζει την άποψη πως οι γονείς πρέπει πρώτα να έχουν σαφή κριτήρια του πώς θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους κι έτσι να επιλέγουν το περιεχόμενο του σχολείου που θέλουν να φοιτήσουν και, τέλος, δηλώνει γιατί είναι πολύ σημαντικό για εκείνον να γνωρίζει έναν προς έναν τους μαθητές που φοιτούν στο Homo educandus – Αγωγή και γιατί η σπουδαιότερη δραστηριότητα της φετινής σχολικής χρονιάς ήταν κατά τη γνώμη του η γνωριμία μίας ομάδας μαθητών του Λυκείου του Hea με τον Έλληνα καθηγητή του MIT, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη ραδιοφωνική εκπομπή «Teachers’ Coffee» και τις απόψεις του κου Πλαστήρα πάνω στις εξής θεματικές:
- Εκπαίδευση – Σπουδές – Επαγγελματική αποκατάσταση (“TheGreekdream”…)
- Marketing σχολείων (Η πλάνη…)
- Το Σκανδιναβικό μοντέλο εκπαίδευσης (Ανακαλύπτοντας ξανά τον τροχό…)
- Η τεχνολογία στην εκπαίδευση (Εργαλείο ή αυτοσκοπός; Κι από ποια ηλικία;)
Κυριότερα σημεία
Εκπαίδευση-Σπουδές κι Επαγγελματική αποκατάσταση (the Greek dream…)