Ο Οδυσσέας Καμζόλας είναι σπουδαστής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων(ΣΣΑΣ), στο Τμήμα της Ιατρικής. Αποφοίτησε από το Homo Educandus Αγωγή το καλοκαίρι του 2016 και από το 2020 είναι, επίσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων του Σχολείου.
Πώς είναι να συνδυάζεις στρατιωτική με ακαδημαϊκή εκπαίδευση ταυτόχρονα;
Η στρατιωτική και η ακαδημαϊκή εκπαίδευση είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον να συνδυαστούν. Ο συνδυασμός αυτών των δύο απαιτεί τόσο πνευματική όσο και σωματική ενασχόληση. Η καθημερινότητα του κάθε σπουδαστή της ΣΣΑΣ ξεκινάει με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, στο χρονικό διάστημα 6.00-8.00, και συνεχίζεται με τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις που έχει κάθε φοιτητής οποιασδήποτε πανεπιστημιακής σχολής, μέχρι το βράδυ. Επιπλέον, εκτελούνται και στρατιωτικές υπηρεσίες από τους σπουδαστές, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον καθημερινό φόρτο και τον κόπο τους.
Από την προσωπική μου εμπειρία, η ένταξη και η προσαρμογή στη στρατιωτική ζωή στη Σχολή αποτελεί τη μεγαλύτερη δυσκολία κάθε νέου σπουδαστή. Μέρα με τη μέρα, ο καθένας μαθαίνει να προσαρμόζει το πρόγραμμά του σε αυτό της Σχολής και να αντέχει την όποια σωματική και πνευματική καταπόνηση.
Μια δοκιμασία που ίσως θα σου μείνει αξέχαστη…
Τόσο οι χειμερινές, όσο και οι θερινές Εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα χρόνια φοίτησης στη ΣΣΑΣ, μου χάρισαν απίστευτες εμπειρίες και παραστάσεις που θα μου μείνουν αξέχαστες.
Επίσης, μια από τις στιγμές που δεν θα λησμονήσω ποτέ στη ζωή μου είναι ο εορτασμός της Αναστάσεως εντός της Σχολής, λόγω καραντίνας, το 2020.

μαζί με συμφοιτητές του στη Σχολή.
Επιτυχίες/ διακρίσεις στη Σχολή.
Εισήχθην στη Σχολή τον Σεπτέμβριου του 2016 ως 5ος στη Γενική Σειρά. Στο 4ο έτος, έγινα αρχηγός του Ιατρικού Τμήματος των εισαχθέντων το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, χάρη στις ακαδημαϊκές και στρατιωτικές μου επιδόσεις κατά το 3ο έτος σπουδών μου. Στο 5ο έτος, με βάση τις προαναφερθείσες επιδόσεις, ήμουν αρχηγός ολόκληρης της 5ης Τάξης. Φέτος, όντας στο 6ο έτος, είμαι αρχηγός τόσο της τάξη μου, όσο και όλων των μαθητών της Σχολής.
Από το 1ο έτος φοίτησης μου στην ΣΣΑΣ είμαι μόνιμο μέλος της Διμοιρίας Επιδείξεων αυτής. Έχω λάβει δύο φορές τη τιμητική διαμνημόνευση της Γλαύκας (τιμητική διάκριση για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις) και μια της Ασπίδας (τιμητική διάκριση για τις στρατιωτικές επιδόσεις).

και κατά συνέπεια διακρίσεις
Μετά την αποφοίτηση, τι;
Μετά την αποφοίτηση οι ιατροί Σπουδαστές της ΣΣΑΣ μεταβαίνουμε στην Αθήνα όπου και παρακολουθούμε τη Σχολή Εφαρμογής Υγειονομικού. Στη συνέχεια, υπηρετούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε διάφορα Στρατόπεδα, προτού ξεκινήσουμε την όποια ιατρική Ειδικότητα.
Αναμνήσεις που κρατάς από το Homo Educandus Αγωγή.
Το HEA μου έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές χαράς. Οι φιλίες που έκανα στο Σχολείο με συντροφεύουν μέχρι και σήμερα. Οι εμπειρίες που απέκτησα από τις διάφορες δραστηριότητες εντός του σχολείου, αλλά και από τις εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν, θα μου μείνουν αξέχαστες.
Η σημασία της ίδρυσης του Συλλόγου Αποφοίτων Homo Educandus Αγωγή.
Όπως ανέφερα και στην Τελετή Αποφοίτησης των μαθητών του HEA,το περασμένο καλοκαίρι, ο σύλλογος του Σχολείου μας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους μαθητές, παλαιότερους και νεότερους, να γνωριστούμε μεταξύ μας και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις για την φοιτητική και την επαγγελματική μας ζωή. Παράλληλα όμως, αποτελεί το μέσο ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη σύνδεση μας με το παρελθόν μας και τα πρώτα μας βήματα που αποτέλεσαν την βάση για την μετέπειτα πορεία μας στην ενήλικη ζωή. Άλλωστε, απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτογνωσία είναι να γνωρίζει κανείς το παρελθόν του, να θυμάται από που ξεκίνησε.
Η ζωή έχει αξία όταν…
απολαμβάνεις την κάθε στιγμή όντας χαρούμενος και ευτυχισμένος, με άτομα τα οποία αγαπάς και έχοντας κάνει τις επιλογές που επιθυμείς. Ο χρόνος περνάει και δεν γυρίζει πίσω για αυτό και πρέπει να περνάμε την κάθε στιγμή με τον καλύτερο, για εμάς, τρόπο. Οφείλω να επισημάνω όμως, ότι οι άνθρωποι είμαστε πολιτικά και κοινωνικά όντα και για αυτό,η ζωή μας αποκτά νόημα όταν ενδιαφερόμαστε έμπρακτα για τον συνάνθρωπό μας, αλλά και την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας.
