Κατά την περίοδο 15 έως και 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το «3ο Μεσογειακό Συνέδριο για τη αγροτική παραγωγή» στην Ιταλία. Στο συνέδριο, συμμετείχαν επιστήμονες – γεωπόνοι από διάφορες χώρες της Μεσογείου ανάμεσά τους η Κύπρος, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα.
Ο κύριος Σταύρος Ζερβός καθηγητής Τεχνολογίας του HEA, ταξίδεψε στη Ρώμη, εκπροσωπώντας το εργαστήριο αμπελουργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κύριος Ζερβός, εκπόνησε ερευνητική εργασία με θέμα την επίδραση της χρήσης συνθετικών και φυσικών ορμονών σε σταφύλι και πιο συγκεκριμένα στην ποικιλία Σουλτανίνα. Η επιστημονική τεκμηρίωση έγινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο 3ο Μεσογειακό Συνέδριο αγροτικής παραγωγής ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτής.
Ακολουθεί εισαγωγικό απόσπασμα της ομιλίας του κυρίου Ζερβού στο Συνέδριο:
Κυρίες και Κύριοι,
Η παραγωγή της Σουλτανίνας στην Ελλάδα χρονολογείται από το 1838 και ήταν ένα παραδοσιακό προϊόν της Κορινθίας, κάλυπτε σημαντικές εκτάσεις και είχε σκοπό την αποξήρανση και παραγωγή της ξανθιάς σταφίδας. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια, σήμερα έχει στραφεί αποκλειστικά στην παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, που σε υψηλό ποσοστό εξάγονται. Με την εφαρμογή ειδικών τεχνικών, που πετυχαίνουν την αύξηση του μεγέθους των καρπών και την επιμήκυνση της περιόδου συγκομιδής, δημιουργήθηκε ένα νέο εμπορεύσιμο είδος το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Οι αποδόσεις στα γόνιμα, αρδευόμενα αγροτεμάχια των πεδινών περιοχών αγγίζουν και τους 4 τόνους / στρέμμα (μέσος όρος 2,5 – 3 τόνοι / στρέμμα), ενώ στα μη αρδευόμενα, ξερικά των ημιορεινών κυμαίνονται στον 1,5 – 2,5 τόνους / στρέμμα.
Λόγω του μεγάλου εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος για το προϊόν γίνονται συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης και έχοντας υπό την επίβλεψη μου πάνω από 15.000 στρ. Σουλτανίνας στην περιοχή της Κορινθίας, συνεργάζομαι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών παραγωγής φυτοπροστατευτικών και προϊόντων θρέψης.
Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή του προϊόντος με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα Global GAP, ώστε να επιτευχτεί το καλύτερο αποτέλεσμα με το χαμηλότερο κόστος και τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Με οδηγό αυτήν τη προσπάθεια, θα ήθελα να σας παρουσιάσω την ερευνητική εργασία που έγινε με την συνεργασία του τμήματος Αμπελουργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο οποίο εκπροσωπώ ως εξωτερικός συνεργάτης, και την Icas International σχετικά με την μελέτη της επίδρασης που έχει το γιββεριλικό οξύ GA3 και το Bionic CU σε ποσοτικούς και ποιοτικούς παράγοντες – χαρακτήρες της επιτραπέζιας ποικιλίας Σουλτανίνας (Thomson seedless).