Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού με στόχο την πρόληψη του φαινομένου, την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την υιοθέτηση ενός κώδικα μη βίαιης επικοινωνίας και επίλυσης των προβλημάτων στις διαπροσωπικές, ενδοσχολικές και κοινωνικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Νικολόπουλο, μέλος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, τα ελληνικά σχολεία παρουσιάζουν μία πάρα πολύ καλή εικόνα σε σχέση με σχολεία του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα θέμα που μας αφορά όλους και προς αυτή την κατεύθυνση ως σχολείο φροντίζουμε να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε τους μαθητές μας μέσω εκπαιδευτικών δράσεων.
Τι είναι η βία; ~ Προνήπιο
Αλίμονο αν στην ηλικία των 4 ετών ένα παιδί είχε στο λεξιλόγιό του τη λέξη “βία”. Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας, οι μαθητές του προνηπίου δημιούργησαν ιδεοθύελλα (a.k.a brainstorming) για το θέμα αυτό βασισμένοι στον κανόνα της τάξης τους “Ναι στο φίλο όχι στο ξύλο”, με αποτέλεσμα να εκφραστεί και να ακουστεί η άποψη κάθε παιδιού (όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες), ανοίγοντας έναν πολύ όμορφο και δημιουργικό διάλογο. To όμορφο και συνάμα ενδιαφέρον σε μία τέτοια συνθήκη είναι πως από τη βία έφτασαν τα παιδιά να μιλούν για τη φιλία, την αγάπη, το γέλιο και … τις αγκαλιές.
«Τα μπαλόνια της φιλίας» ~ Νηπιαγωγείο
Στο κέντρο της δράσης των μαθητών του νηπιαγωγείου τέθηκε η φιλία και η αξία της στη ζωή μας. Αρχικά έγινε μία κουβέντα στην οποία ακούστηκαν οι φωνούλες όλων των παιδιών και τονίστηκε πόσο σημαντικό είναι να είναι αγαπημένα και ενωμένα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, άκουσαν το παραμύθι “Τα μπαλόνια της φιλίας” και έφτιαξαν ένα ομαδικό κολάζ στο οποίο έβαλαν τα δικά τους μπαλόνια. Με σημείο αναφοράς το σχολείο, δεύτερό τους σπίτι και χώρο καθημερινής συναναστροφής και δράσης, ζωγράφισαν καθένα το μπαλονάκι του – σύμβολο των φιλικών τους σχέσεων με βασικό μήνυμα πως η φιλία πρέπει να διέπεται από σεβασμό, αγάπη και αλληλοβοήθεια. Και δεδομένου πως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο να εκφράζονται μέσω της ζωγραφικής, έφτιαξαν μία ακόμη ατομική δημιουργία στην οποία αντανακλάστηκαν οι ιδέες που είχαν προηγηθεί.
Φιλία – Χαλίλ Γκιμπράν (από το βιβλίο «Ο Προφήτης»)
Και ένας νέος είπε, Μίλησε μας για τη Φιλία.
Κι εκείνος αποκρίθηκε λέγοντας:
Ο φίλος σας είναι η εκπλήρωση των αναγκών σας.
Είναι το χωράφι που εσείς σπέρνετε με αγάπη και θερίζετε με ευγνωμοσύνη.
Και είναι το τραπέζι σας και το παραγώνι σας.
Γιατί πηγαίνετε στο φίλο με την πείνα σας, και τον αναζητάτε για τη γαλήνη σας.
Όταν ο φίλος σας εκφράζει τις σκέψεις του, δε φοβάστε το όχι στη δική σας σκέψη, ούτε αποσιωπάτε το ναι.
Και όταν εκείνος είναι σιωπηλός, η καρδιά σας δεν παύει για ν’ ακούσει την καρδιά του.
Γιατί στη φιλία, όλες οι σκέψεις, όλες οι επιθυμίες, όλες οι προσδοκίες γεννιούνται και μοιράζονται χωρίς λέξεις, με χαρά που είναι άφωνη.
Όταν χωρίζεσαι από το φίλο σου, δε λυπάσαι, γιατί αυτό που αγαπάς πιο πολύ σ’ αυτόν μπορεί να είναι πιο φανερό στην απουσία του, όπως ο ορειβάτης βλέπει πιο καθαρά το βουνό από την πεδιάδα.
Και μη βάζετε κανένα σκοπό στη φιλία εκτός από το βάθαιμα του πνεύματος. Γιατί η αγάπη που γυρεύει κάτι άλλο εκτός από την αποκάλυψη του δικού της μυστηρίου δεν είναι αγάπη παρά ένα δίχτυ που ρίχνεται στη θάλασσα και μόνο το ανώφελο θα πιάσει.
Και δίνετε το καλύτερο εαυτό σας στο φίλο σας. αφού θα γνωρίσει την άμπωτη του κυμάτου σας, δώστε του να γνωρίσει και την παλίρροιά του.
Είναι ο φίλος σας κάτι που θα έπρεπε να γυρεύετε όταν έχετε ώρες που θέλετε να σκοτώσετε;
Καλύτερα να γυρεύετε το φίλο σας πάντα όταν έχετε ώρες να ζήσετε. Γιατί έργο του φίλου σας είναι να εκπληρώσει τις ανάγκες σας, αλλά όχι να γεμίσει το κενό σας.
Και μέσα στη γλύκα της φιλίας κάνετε να υπάρχει γέλιο, και μοίρασμα χαράς.
Γιατί στις δροσοσταλίδες των μικρών πραγμάτων η καρδιά βρίσκει την καινούργια αυγή και ξανανιώνει.