Γράφει η δασκάλα της Α΄ Δημοτικού Σοφία Φωλιάδη:
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες παρουσιάζουν δεδομένα, που ενισχύουν τη σημασία της σωστής διατροφής στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στην πνευματική απόδοση. Πράγματι, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή νοητική, πνευματική, σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών ιδιαίτερα στη σχολική ηλικία, όπου οι διατροφικές συνήθειές τους επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.
Η διατροφική εκπαίδευση κρίνεται μείζονος σημασίας ήδη από τα πρώτα στάδια της παιδικής κι εφηβικής ζωής και καθορίζει τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας και ακολούθως της παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή, καταδεικνύουν πόσο μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διατροφική εκπαίδευση και παρέμβαση στις μικρές ηλικίες, ώστε να προληφθούν οι επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου που προκύπτουν λόγω φτωχών ή λανθασμένων διατροφικών συνηθειών.
Οι περισσότερες βασικές διατροφικές συνήθειες αναπτύσσονται στις μικρές ηλικίες και ακολουθούν το άτομο στην ενήλικη ζωή. Τα σχολεία οφείλουν να παρέχουν πλούσια ενημέρωση σε θέματα αγωγής – υγείας. Το υγιεινό φαγητό και η ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα κάθε δασκάλου, καθώς συμβάλλει σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής και στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, στην ενίσχυση της ικανότητας μάθησης και της απόδοσής του στο σχολείο. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να δίνει το σωστό παράδειγμα, κάνοντας υγιεινές επιλογές τροφίμων, τις οποίες πιθανότατα θα μιμηθούν και οι μαθητές του. Μέσα από παιχνίδια, δράσεις και πλούσιο εποπτικό υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο μπορεί να επηρεάσει προς το καλύτερο τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Φυσικά, ο ρόλος της οικογένειας στη διαμόρφωση ορθής διατροφικής συμπεριφοράς είναι ο καθοριστικότερος όλων. Ιδιαίτερα κατά την προσχολική και νηπιακή ηλικία το παιδί καλλιεργεί συνήθειες, μιμείται τους γονείς στο τραπέζι και σχηματίζει εντυπώσεις και πρότυπα σχετικά με το φαγητό. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την αγορά των τροφίμων και την προετοιμασία του φαγητού του παιδιού. Ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό πριν το σχολείο, ή ένα υγιεινό δεκατιανό σνακ, αρκούν για να γεμίσουν τα παιδιά με ενέργεια και διάθεση, ώστε να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό πρόγραμμά τους. Συνεπώς, ο εκπαιδευτικός μπορεί και οφείλει να παρέχει τη σωστή ενημέρωση στους μαθητές του, ωστόσο τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι γονείς. Όσες προσπάθειες κι αν γίνουν από πλευράς εκπαιδευτικού και σχολείου, αν δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης και συνεργασία από την πλευρά των γονέων, τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά.
Συνοψίζοντας, η παιδική ηλικία είναι αυτή στην οποία μπαίνουν τα θεμέλια για τη σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία, ενώ η σχολική περίοδος είναι η καταλληλότερη για να μπουν τα θεμέλια όχι μόνο της πνευματικής καλλιέργειας και παιδείας, αλλά και οι βάσεις της υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς. Η υγιεινή διατροφή των παιδιών έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της δυνατότητας μάθησης και σχολικής επίδοσης, την ενδυνάμωση της θετικής εικόνας για το σώμα τους και την αύξηση της αυτοπεποίθησής τους. Η διατροφή αυτή θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ισορροπημένη, ενώ παράλληλα απαιτείται συνεργασία μεταξύ οικογένειας και εκπαιδευτικού καθώς αυτοί είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών.