Στρατηγικές που βοηθούν το παιδί στην κατανόηση ενός κειμένου

Οι τεχνικές κατανόησης είναι γνωστικά σχεδιασμένες δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται για την καλύτερη κατανόηση ενός κειμένου. Οι τεχνικές αυτές βοηθούν τους μαθητές να γίνουν ενεργοί αναγνώστες και να αποκτήσουν τον έλεγχο της κατανόησης του διαβάσματός τους. Η μεταγνώση είναι μία τέτοια στρατηγική και αφορά στη γνώση που έχει το ίδιο το άτομο για τις δικές του γνωστικές λειτουργίες. Οι καλοί αναγνώστες χρησιμοποιούν τις μεταγνωστικές στρατηγικές για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της ανάγνωσης.

Ειδικότερα, πριν τη διαδικασία της ανάγνωσης μπορεί να διακρίνουν το σκοπό για τον οποίο διαβάζουν ένα κείμενο. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης μπορούν να κατευθύνουν την αντίληψή τους προσαρμόζοντας το ρυθμό ανάγνωσης ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας του κειμένου και να λύσουν προβλήματα που συναντούν κατά την αναγνωστική διαδικασία. Μετά το τέλος της διαδικασίας πραγματοποιούν έναν τελικό έλεγχο της κατανόησης του κειμένου.

Εκτός από τη μεταγνώση μία τεχνική κατανόησης του κειμένου είναι η περίληψη. Η περίληψη ζητά από τους μαθητές να αποφασίσουν τι είναι σημαντικό και τι δευτερεύουσας σημασίας και ύστερα να το εκφράσουν με δικά τους λόγια. Η τεχνική της περίληψης βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν ένα κείμενο, καθώς συμβάλλει στην αναγνώριση των κεντρικών ιδεών, στη σύνδεση μεταξύ τους, στην εξάλειψη των μη απαραίτητων πληροφοριών και στην ανάκληση του κειμένου που διάβασαν.

 

 

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture