Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα στην εκδήλωση του HEA «ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου

                                                                          Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

 «Ηθικός  αυτουργός για τη σημερινή εκδήλωση  είναι ο αγαπητός φίλος κι εκλεκτός συνάδελφος Θάνος Καψάλης, ο οποίος είναι εδώ κοντά μας και τον ευχαριστώ για την αφορμή που μου έδωσε. Όταν στις αρχές του καλοκαιριού με παρότρυνε να διαβάσω το βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη «ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», δε φανταζόμουν ότι θα κατέληγε σε αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση Εκπαιδευτικών και Γονέων για να συζητήσουμε για τη Χαμένη Αίγλη και Ουσία του Σχολείου. Όταν διάβασα το βιβλίο απενοχοποιήθηκα για πολλά που έχω πράξει στο σχολείο και μετάνιωσα για άλλα που δίστασα να κάνω. Το ίδιο μου εξομολογήθηκαν και αρκετοί συνάδελφοι που το διάβασαν. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο από έναν άνθρωπο του Σχολείου, στη γλώσσα του Σχολείου, για το Σχολείο. Έχουμε κουραστεί να ακούμε να μιλάνε για το Σχολείο άνθρωποι άσχετοι με αυτό, για τους οποίους το σχολείο αποτελεί – όπως εύστοχα σημειώνει και ο ίδιος ο Σταύρος Ζουμπουλάκης – «μια μακρινή ανάμνηση των εφηβικών τους χρόνων», είτε είναι καθηγητές πανεπιστημίου, είτε είναι άνθρωποι που δεν ανήκουν στον χώρο της εκπαίδευσης.

Τα μεγάλα ερωτήματα, όμως, γύρω από το Σχολείο, αρμόδιοι να τα απαντήσουν είναι αυτοί που εργάζονται στο σχολείο, οι Εκπαιδευτικοί.

Αυτό θα επιχειρήσουμε απόψε.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς δύο ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό, που κατανοούν ότι τα μεγάλα προβλήματα της Εκπαίδευσης δε λύνονται όταν τραβάμε διαχωριστικές γραμμές, άλλα όταν τις σβήνουμε. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά τους. Είναι ο κος Γιάννης Φειδάς, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας και η αγαπημένη φίλη και συνάδελφος κα Αντιγόνη Βογιατζή, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας. Ευχαριστώ τον Σύνδεσμο Φιλολόγων για τη γενικότερη προσφορά του στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Τέλος, ευχαριστώ για τη συμπαράστασή του τον Αθλητικό Όμιλο «ΛΟΥΤΡΑΚΙ» (Α.Ο.Λ.), τον πρόεδρό του Θωμά Καναβό και τον υπεύθυνο ανάπτυξης κο Τάσο Φίλη. Είμαστε με τον Α.Ο.Λ. πάντοτε κοντά στις απόψεις μας για τους νέους. Ένα αθλητικό σωματείο υπόδειγμα που επενδύει στα νέα παιδιά και βάζει πάνω από τις σκοπιμότητες το ήθος και το ευ αγωνίζεσαι των αθλητών του.»

Απόστολος Πλαστήρας

Διευθυντής Σπουδών Homo educandus –  Αγωγή

 

Μία ομιλία – συζήτηση που κατάφερε να ενώσει δεκάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σε διοργάνωση του Homo educandus – Αγωγή έλαβε χώρα την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Καλεσμένος ομιλητής ο δεινός φιλόλογος, δοκιμιογράφος και διανοητής Σταύρος Ζουμπουλάκης (Βραβείο Δοκιμίου Ακαδημίας Αθηνών 2017 για το βιβλίο του «Ο στεναγμός των πενήτων, δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη», κρατικό βραβείο λογοτεχνίας 2017, πρόεδρος ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, πρόεδρος Βιβλικού Ιδρύματος ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ, τέως διευθυντής ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ, τέως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και διευθυντής σχολικής μονάδας) σε μία εκδήλωση με σημείο αναφοράς ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και τα σύγχρονα διλήμματα γύρω από αυτό.

Οι έφηβοι μαθητές του Ηea, αφού παρακολούθησαν την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του, έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα για τον ρόλο του σχολείου, του δασκάλου και τις συνεχείς εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, στα οποία ο κος Ζουμπουλάκης απάντησε τεκμηριώνοντας τις απόψεις του. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι μαθητές μας, Ανδρέας Γκολφίνος παίζοντας στο πιάνο το μουσικό κομμάτι «Tarantella» του Albert Pieczonka και Χρήστος Μποβολής στην κιθάρα με το «Vals No3 op.8» σε σύνθεση του Agustin Barrios Mangoré.

Μία ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή της προσωπογραφίας του κου Ζουμπουλάκη από τη σημαιοφόρο του HEA, Αμαλία Σοφιανίδη, την οποία φιλοτέχνησε με ιδιαίτερο μεράκι η δασκάλα εικαστικών, Κέλλυ Μοίρα.

Η ομιλία του κου Ζουμπουλάκη στο κανάλι μας στο  .

    

          

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture