Τα μικράκια μας σε Ελαιώνα και Ελαιοτριβείο!

Αν όχι αυτή την περίοδο τότε πότε θα ήταν καλύτερα να πραγματοποιήσουμε την εκπαιδευτική μας επίσκεψη στον ελαιώνα και το ελαιοτριβείο με τους μαθητές μας του Προνηπίου και Νηπιαγωγείου; Η συγκομιδή των ελιών έχει μόλις ολοκληρωθεί και ο κος Κανέλλος Μάρκελλος μας υποδέχτηκε στον όμορφο ελαιώνα του στον Κόρφο για μία ξενάγηση εφ’ όλης της ύλης. Στη συνέχεια, το οικολογικό ελαιοτριβείο των Υιών Βλάσση στο Σοφικό ήταν ο πλέον κατάλληλος χώρος για να γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά τις διαδικασίες επεξεργασίας και παραγωγής λαδιού, ώστε να το απολαμβάνουμε εμείς καθημερινά.

Κλαδάκι κλαδάκι ανάμεσα στα ελαιόδεντρα

Μετά από μία απολαυστική διαδρομή με το σχολικό μας αντικρίσαμε μία καταπράσινη εικόνα από ελαιόδεντρα φορτωμένα με ευλογημένους καρπούς. Αφού τα αγγίαμε και τα επεξεργαστήκαμε με τα μάτια μας αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση με το ράβδισμα. Χρησιμοποιώντας τα χεράκια μας όπως και το απλό αλλά και το ηλεκτρικό χτένι τινάξαμε τις ελίτσες. Οι οικοδεσπότες μας εξήγησαν βήμα-βήμα τη διαδικασία παραγωγής λαδιού και μας κέρασαν σπιτικά κουλουράκια από τον παραδισιακό τους φούρνο.

Ελαιοτριβείο: Το ταξίδι της ελιάς

Κι αφού μαζέψαμε τις ελιές σε τσουβαλάκια πήραμε το δρόμο για το Σοφικό Κορινθίας και το υπερσύγχρονο οικολογικό ελαιοτριβείο των υιών του κου Βλάσση Βασίλειου, συνεχιστών της

οικογενειακής παράδοσης. Ένα ελαιοτριβείο πρότυπο για την περιοχή όπου το ελιαόλαδο παράγεται απευθείας και μόνο με μηχανικά μέσα με εξαγωγή εν ψυχρώ. Οι υπέυθυνοι μας ξενάγησαν στο χώρο και παρακολουθήσαμε τις διαδικασίες επεξεργασίας και τυποποίησης του ελαιόλαδου, μαθαίνοντας παράλληλα τα μηχανήματα ποου χρησιμοποιούνται σήμερα στα σύγχρονα ελαιοτριβεία. Φεύγοντας πήραμε μαζί μας λαδάκι, ώστε να το συνοδεύσουμε με ψωμάκι στο μεσημεριανό μας γεύμα στο σχολείο.

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Μάρκελλο και την οικογένεια Βλάσση για την άψογη φιλοξενία και ξενάγηση!

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture