Τετραπληγικός καταφέρνει μετά από 30 χρόνια να ταΐσει τον εαυτό του χρησιμοποιώντας το μυαλό του

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία του εγκεφάλου έρχονται γρήγορα. Τα ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο μπορούν να βοηθήσουν στη μετάφραση των προθέσεων μας να μιλήσουμε σε πραγματικές λέξεις. Σήμερα, άνθρωποι με παραλυσίες δοκιμάζουν ήδη τέτοιες τεχνολογίες. Ονομάζονται διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, μεταφράζουν τις προθέσεις σε δράση. Μόνο με εγκεφαλικά σήματα, αυτοί οι άνθρωποι μπόρεσαν να ψωνίσουν στο διαδίκτυο, να επικοινωνήσουν – ακόμη και να χρησιμοποιήσουν ένα προσθετικό χέρι για να φάνε ένα κέικ.

 

Στα 16 του χρόνια ο Robert ‘Buz’ Chmielewski μετά από ένα  ένα σοβαρό ατύχημα που είχε κάνοντας surf αναγκάζεται να ζήσει την ζωή του ως τετραπληγικός. 

Τριάντα χρόνια μετά και συμμετέχοντας εθελοντικά στην έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου John Hopkins, o Buz είναι πλέον σε θέση να φάει χρησιμοποιώντας ακόμα και μαχαιροπίρουνο.

Το 2019 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση 10 ωρών για να εμφυτευτούν έξι ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό του για τον έλεγχο ενός ζεύγους ρομποτικών βραχιόνων. Τα ηλεκτρόδια στοχεύουν να τον βοηθήσουν να ελέγξει τα ρομποτικά χέρια με το μυαλό του.

Σε συνεργασία με τους γιατρούς του John Hopkins (JHM), ο Chmielewski είναι πλέον σε θέση να χειρίζεται και τους δύο προσθετικούς βραχίονες δίνοντας εντολές που επιθυμεί να εκτελέσουν, όπως να φάει ένα κέικ…

«Όσο περισσότερο χαλαρώνω και αφήνω τον εγκέφαλό μου να κάνει ό, τι κάνει, τόσο καλύτερα λειτουργεί», λέει ο Chmielewski.

 

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture