Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι εδώ!

Το Homo educandus – Αγωγή συνεχίζοντας και φέτος τη συνεργασία του με τον εθελοντικό οργανισμό Το Χαμόγελο του Παιδιού οργάνωσε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2016 την παρέμβαση της ψυχολόγου κας Γαλάνη Γιούλη στους μαθητές του Δημοτικού αναφορικά με δύο θεματικές που τους αφορούν άμεσα. Τα παιδιά της Α’ έως Δ’ Δημοτικού άνοιξαν διάλογο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την  ιστορία του σπουδαίου έργου του εν λόγω οργανισμού, ενώ αυτά της Ε’ και ΣΤ’ ευαισθητοποιήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Α’ – Δ’ Δημοτικού για Τα Δικαιώματα του Παιδιού

Οι μικροί μαθητές μας μέσα από την ιστορία του μικρού Αντρέα και της γενναίας του ψυχής έμαθαν για τη δράση του Χαμόγελου του Παιδιού και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτό να φανεί βοηθητικό σε οποιοδήποτε παιδί το έχει ανάγκη. Ενημερώθηκαν για την Γραμμή SOS 1056 καλώντας επί τόπου με τη βοήθεια της ψυχολόγου-καλεσμένης μας και αφού αναφώνησαν ένα-ένα τα δικαιώματά τους – τα οποία είχαν διδαχθεί από τους δασκάλους τους- κλήθηκαν να ζωγραφίσουν την εικόνα αυτή που τους έμεινε από αυτή την πρώτη συνάντηση με το Χαμόγελο του Παιδιού.

Όλοι ξέρουμε συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά δεν έχουν παιχνίδια και δεν έχουν φαί και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε και ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά Αλβανάκια άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε ~ Ανδρέας Γιαννόπουλος, 1995

Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Διανύοντας την ηλικία που τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη κάνει την πρώτη τους επαφή με το διαδίκτυο με μία τάση να ανακαλύψουν όλο και περισσότερα εργαλεία του, οι μεγαλύτεροι μαθητές μας παρακολούθησαν μία ιστορία μέσω κόμικ με θέμα τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κάνουν σωστή χρήση, τους κινδύνους, αλλά και χρήσιμες συμβουλές ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα. Ήταν πολύ ευχάριστο που η πλειονότητα των μαθητών μας δεν έχει κάποιο λογαριασμό σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κυρίως για τις σχολικές τους εργασίες και συμμετείχαν ενεργά και δυναμικά στο διάλογο που άνοιξε η κα Γαλανή.

Και στις δύο περιπτώσεις, θέτοντας στο κέντρο της κουβέντας το παιδί, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του οι μαθητές μας προβληματίστηκαν και ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπίζουν καταστάσεις όταν νιώθουν ότι απειλείται η ασφάλεια και το δικό τους χαμόγελο. Αυτό για το οποίο οφείλουμε όλοι να παλεύουμε καθημερινά να μη χαθεί.

????????????????????????????????????

 

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture