Βιβλιολογίες

Είναι πολλές οι φορές που σκέφτεσαι την αναγκαιότητα όσων κάνεις, τη χρησιμότητα ή το κέρδος που αποκομίζεις από την ενασχόλησή σου με καθετί. Για εκείνο που σίγουρα ποτέ δεν αμφιβάλλεις είναι όταν στρέφεσαι και συνομιλείς με τον εαυτό σου. Όταν καταφεύγεις στην παρήγορη μοναχική επαφή με τις μύχιες σκέψεις σου. Όταν φλερτάρεις με ένα βιβλίο.

Γιατί το βιβλίο διαμορφώνει την ψυχή σου, είναι υπεύθυνο για όσα σκέφτεσαι, όσα βλέπεις, όσα απορροφάς. Κι όλα αυτά είναι εσύ. Είναι όλα εκείνα που επιπλώνουν τον εσωτερικό σου χώρο, εκείνα που τελικά θα σε μεταμορφώσουν από την ατελή κάμπια στη θαυμαστή πεταλούδα που φτερουγίζει προς ένα αισιόδοξο μέλλον.

Η συντροφιά του βιβλίου αφυπνίζει το πνεύμα σου, σε κάνει συμμέτοχο στη δράση και κοινωνό της γνώσης, σε κάνει να νιώθεις εκείνο το γαργαλητό των λέξεων που κάτι σου θυμίζουν από τα παιδικά σου χαμόγελα, σε οδηγεί σε μια πορεία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Μια μαγική διαδρομή, όχι πάντα εύκολα διαβατή. Μη φοβηθείς όμως την κόπωση που μπορεί να έχει ο μακρύς δρόμος, γιατί το δύσβατο μονοπάτι θα σε οδηγήσει στην Ιθάκη σου. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.

Πρόκειται πάντα για μια πορεία επικερδή και πλουσιοπάροχη. Μια πορεία που οδηγεί ως φάρος φωτεινός τον δρόμο σου προς την επίτευξη των υψηλών σου στόχων.

Είναι ο πολέμιος της πληκτικής και διαβρωμένης πραγματικότητας που αντιτάσσει απέναντι στο ωμό και ρηχό την όσμωση της ουσίας της ζωής. Μιας ζωής που βάλλεται, που πέφτει θύμα εκείνων που παραμονεύουν και προσδοκούν για το στραβοπάτημα, ώστε να σε αποτελειώσουν. Η φαρέτρα σου όμως είναι γεμάτη. Χρησιμοποίησε την ΑΓΩΓΗ που εμπνέει αντί να συνθλίβει, στρέψου στις ποικίλες ζωές που βίωσες μέσα από το διάβασμα ως τλήμων Ροβινσώνας Κρούσος, ως ονειροπόλος Μικρός Πρίγκιπας ή ως αιθεροβάμων Δον Κιχώτης και αποτίναξε τον ζυγό του καταναγκασμού και της μιζέριας.

Παράμεινε πάντα βιβλιοφάγος. Θρέψε το ακόρεστο πνεύμα σου και αντιτάξου σε όσα διαφορετικά σε ταΐζουν.

 

Σοφία Αλεξάκη

Φιλόλογος

Κοινοποίηση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλοκαίρι στο Homo educandus Αγωγή

Εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter μας

Για να μαθαίνετε τα νέα του σχολείου μας και τα τελευταία ενδιαφέροντα άρθρα του HEAculture